Is vrije baan beter?

HUIZEN - Is een vrije busbaan voor de toekomstige HOV-bus nu echt zo veel beter dan de huidige route van bus 320? De gemeenteraad van Huizen twijfelt aan de meerwaarde van de vrije busbaan (het Meenttracé). De gemeente laat nu de twee HOV-varianten tegen het licht houden door een extern adviesbureau.

Niet dat Huizen geen Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) wil. Integendeel, de gemeenteraad is unaniem vóór zo'n snelle busverbinding in 't Gooi. Maar een raadsmeerderheid twijfelt over een vrije busbaan, onderdeel van het tracé door Huizen. Wat is de meerwaarde van die vrije busbaan? Kan de HOV-bus niet beter de huidige route van bus 320 volgen (de 'meerijvariant')? Huizen wil daar antwoord op. Centrale vraag hierbij is of de meerijvariant ook voldoet aan de criteria van HOV, zoals gemiddelde snelheid, frequentie, betrouwbaarheid en comfort.

Tracés
Bij het Meenttracé rijdt de bus vanaf het busstation over de Huizermaatweg mee met het overige verkeer tot het kruispunt bij De Regentesse. Daar slaat de bus linksaf en rijdt dan over een vrije busbaan langs de Bovenmaatweg, de rotonde en de Aristoteleslaan tot aan de gemeentegrens met Blaricum naar een vrije baan langs de Stichtseweg/A27.

Bij de meerijvariant over 't Merk rijdt de bus vanaf het busstation over de Huizermaatweg tot het kruispunt bij De Regentesse. Daar gaat de bus rechtdoor en rijdt met het verkeer mee over 't Merk tot de gemeentegrens met Blaricum (carpoolplaats). Dit is de huidige route van buslijn 320.

Provincie
Het college van B en W heeft gedeputeerde Post van de provincie Noord-Holland meegedeeld dat de gemeente Huizen de beide varianten en de meerwaarde van het Meenttracé door een extern adviesbureau laat onderzoeken. De opdracht hiervoor wordt aan adviesbureau Arcadis verstrekt.

De uitkomsten van dit onderzoek worden in augustus 2014 verwacht. Over de uitkomsten van het onderzoek overlegt het college eerst met de provincie. Pas daarna volgt besluitvorming. Dat zal niet eerder zijn dan in het najaar van 2014, zo meldt de gemeente.