Een van de tuinen in Laren die komend weekend is te bezichtigen.
Een van de tuinen in Laren die komend weekend is te bezichtigen.

Geheime paradijsjes open voor publiek

REGIO - U zou eens graag in de mooiste tuinen in de buurt willen kijken? Komend weekend kan het tijdens het opentuinenweekeind van Groei & Bloei. Maar liefst 25 tuinen van Groei & Bloei-leden in de gemeentes Blaricum, Bussum, Eemnes, 's-Graveland, Huizen, Laren en Naarden doen mee aan dit landelijke initiatief.

De trotse tuinbezitters stellen komende zaterdag en zondag met plezier hun tuin gratis open voor publiek. "Hier ziet u mooie bloemen- en plantencombinaties en wandelt u door origineel ontworpen tuinen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten en van elkaars tips en trucs te leren", zegt Julia van Otterloo van de Open Tuinen Commissie van afdeling Gooi-Noord.

Engelse stijl
Een van de open tuinen is die van de familie Van den Brink aan de Tafelbergweg in Laren (De Zeven Schepel). Deze tuin is in 1947 gesticht en wordt gevormd door een oud eikenbos dat is beplant met groenblijvende heesters. De rest van de tuin is in Engelse landschapsstijl aangelegd. De plantenverzameling bevat vooral soorten die het goed doen op de arme Larense zandgrond, zoals magnolia's, rododendrons (meer dan 100 soorten) en coniferen, maar ook exotische planten als camelia's, bananen en palmen. In Huizen openen Marijke en Nico Buijs (Van Hoorns Houtweg 9) hun 700 m2 grote bostuin met 9 eiken, bijzondere schaduwplanten, een terras met rozen en meer dan 50 soorten clematissen. De meeste tuinen zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. Locaties en tijden, de tuinbeschrijvingen en een overzichtskaartje staan op www.gooi-noord.groei.nl.

Groei & Bloei is de grootste tuinvereniging van Nederland.