Niek Heldoorn komt als winnaar van de 1/8 Oostermeent Triathlon over de finish.
Niek Heldoorn komt als winnaar van de 1/8 Oostermeent Triathlon over de finish. Foto: Wiljo Meijnhout

Winnen in Huizen, dromen van de Spelen

HUIZEN - "De Olympische Spelen, dat is het doel", zegt Niek Heldoorn uit Huizen. Vijftien jaar is hij nog maar. Zondag won hij de 1/8e Oostermeent Triathlon. Het is de eerste overall overwinning die het jonge triatlontalent mag bijschrijven op zijn palmares. We moeten niet gek opkijken als Niek zijn droom nog eens waarmaakt.

door André Verheul

"Het was de perfecte race", zegt hij over afgelopen zondag. "Ik heb heel aanvallend gezwommen, kwam als eerste uit het water, had een snelle wissel. Ondanks de wind heb ik het hele stuk goed hard kunnen fietsen. En het lopen ging heerlijk", zo vat hij het even voor ons samen.

Thomas Jansen uit Almere kon tot en met de tweede wissel bijblijven, op de eerste kilometers van het afsluitende loopparcours nam Niek afstand. "Eerst vijf meter, toen tien meter. Ik merkte dat hij niet kon aanpikken. Zeker van de overwinning was ik nog niet, want ik was nog wel bevreesd voor wat er eventueel nog achter me zat. Het laatste stukje fietste mijn pa met mij mee, hij zei dat het wel goed zat."

Frank Heldoorn
Pa is Frank Heldoorn, zesvoudig Nederlands kampioen op de lange afstand en eerder op deze zondagmiddag knap als vierde geëindigd op de olympische afstand, het koningsnummer van de Oostermeent Triathlon. Hier werd Dirk Wijnalda uit Bunnik eerste, net als in 2013, 2012 en 2010.
Terug naar junior: "Het is gaaf om te winnen natuurlijk. Er stonden heel veel mensen langs de route die mij kenden. Ze zien me vaak trainen in het dorp en moedigden mij nu extra aan. Dat gaf wel een kick. Thuisvoordeel, kun je zeggen. Maar ik kan het ook relativeren hoor. Het was natuurlijk geen wereldstartveld."

Niek praat alsof hij een ervaren atleet is. In feite is dat ook wel zo, want zoonlief ging al op zeer jonge leeftijd zijn vader achterna. Hij traint uiteraard veel en moet veel laten voor zijn sport. "Soms verklaren ze mij wel eens voor gek. Dan heb ik het eerste uur vrij, maar in plaats van uitslapen, sta ik dan vroeg op om nog even te kunnen zwemmen in Almere. Of als er een feestje is op de avond voor een wedstrijd, tja, dan kan ik niet. Maar als zo'n overwinning het resultaat is, dan is dat het allemaal waard."

'Veel Huizers moedigden mij aan, dat gaf wel een kick'

Talenten
Ook aan school (4 vwo Huizermaat), vrienden en gamen besteedt Niek zijn tijd, maar het meest is hij toch met sport bezig. Niek maakt deel uit van het talentenbegeleidingsprogramma van het Nationaal Topsport Centrum en is daar een van de jongsten. "De Olympische Spelen, dat is toch wel het doel. Een droom ook. Wie weet al in 2020. En anders moet het maar die andere droom worden: de Ironman van Hawaii winnen."

Winnen? Je bedoelt meedoen?
"Nee, winnen. Dat is de droom die ik als 7-jarig kind al had."

Je wilt je vader achterna?
"Die vraag is me al veel vaker gesteld. Ik wil hem niet alleen achterna, maar ook overtreffen. Vandaar Hawaii winnen."

Volgend jaar weer in Huizen?
"Ik zou dolgraag de Olympic distance doen. Dat mag pas als je 16 bent. En dat ben ik volgend jaar..."

Op pagina 9: De 30e Oostermeent Triathlon in beeld