Surfclub Gooimeer Huizen telt nu rond de 125 leden.
Surfclub Gooimeer Huizen telt nu rond de 125 leden. Foto: Surfclub Huizen

Lessen windsurfen bij Gooimeer nog altijd vol

HUIZEN – De rage van het windsurfen is al een tijd voorbij, maar met surfclub Gooimeer gaat het nog steeds goed. De club is opgericht in 1978 en bestaat nog steeds.

door Eline Vedder

Hans Borremans is al dertig jaar voorzitter van de club en vertelt in een interview op Radio 6FM over de beginjaren van de surfclub. "Steeds meer mensen werden actief bij het huidige surfstrand. De begingedachte van de surfclub was dat als we wat wilden doen met elkaar, we een vereniging moesten vormen."

Borremans zat niet in het bestuur toen de club werd opgericht. Het toenmalige bestuur dacht namelijk anders over zaken dan hij. Borremans: "Zij vonden dat de gemeente moest zorgen voor een club en de financiering daarvan volledig voor haar rekening moest nemen. De gemeente wilde best initiatieven ondersteunen, maar men moest zelf met ideeën komen."

Tweedeling
Door de verschillende meningen in de club ontstond er een tweedeling en sommigen kregen zelfs ruzie. Borremans werd gekozen als nieuwe voorzitter, omdat hij vond dat je geen onredelijke dingen aan de gemeente kon vragen. Uiteindelijk leende de gemeente toch een bepaald bedrag aan de club dat binnen vijftig jaar terugbetaald moet worden.

Na een kat-en-muisspel met de gemeente mocht de club het Gooimeer als hun thuisbasis zien. Borremans: "Het recreatiegebied was erg rommelig en primitief. Eigenlijk lag het ook aan de verkeerde kant van het water, maar voor de Huizers was er geen andere keus."

'Vandalismeprobleem opgelost met hulp van de gemeente'

Hoogtijdagen
De jaren 80 waren de hoogtijdagen voor het windsurfen en de club. "Windsurfen gaf een gevoel van vrijheid en je kon zonder een boot tochten maken", aldus Borremans. De club kwam aan geld door 200 ligplaatsen voor surfplanken te creëren en te verhuren. Dat geld werd gebruikt voor de bouw van een kantine en kleedkamers.

Tijdens haar beste dagen telde Surfclub Gooimeer 375 leden en was daardoor financieel sterk. Maar zoals dat met elke rage gaat, werd ook het windsurfen minder populair. Tegenwoordig telt de club nog maar rond de 125 leden. "Kinderen hebben tegenwoordig veel meer keus. Een aantal jaar geleden had de club ook veel last van vandalisme, maar dat is gelukkig opgelost met hulp van de gemeente. Het gaat nu beter met de club, onze lessen zitten weer voller, maar niet zo vol als tijdens de hoogtijdagen."