Aalmoezenier Van Welzenes is klaar voor de inzegening
Aalmoezenier Van Welzenes is klaar voor de inzegening Foto: Stichting kermis Laren

Openluchtmis in botsautotent

LAREN - Op zondag 6 juli 10.30 uur vindt onder leiding van de heer B.E.M. van Welzenes een zogenaamde kermis-mis plaats. Een bijzondere gebeurtenis tijdens de Larense zomerkermis, die duurt van 5 tot en met 10 juli. Karel Loeff bericht.

De kermis-mis is een vrolijke viering in de open lucht met de nodige verdieping. Tijdens deze eredienst staan we stil bij ons jachtige bestaan en beseffen de deelnemers waarom we ook een paar dagen per jaar flink feest mogen vieren. De locatie van deze openluchtmis is al even bijzonder: de botsautotent midden op de zomerkermis zelf is de plaats van samenkomst.

Wildwaterbaan
De Larense kermis is de grootste kermis van Gooi- en Vechtstreek. Dat de kermis nog steeds zo groot en bijzonder is, komt voort uit de geschiedenis. In tegenstelling tot andere Gooise gemeenten werd de kermis in Laren nooit afgeschaft. In de 19de eeuw gebeurde dit wel in verschillende andere plaatsen, zoals Naarden, Bussum en Hilversum, waar zelfs een fikse kermisoproer plaatsvond. De Larense gemeenschap, die overwegend rooms-katholiek was, hield vast aan de traditie om met het feest van Sint Jan de wijding van de kerk met een kerkmis te vieren. De Sint Jansprocessie markeert die wijding op 24 juni en de kermis vindt traditioneel daarna plaats rond de eerste maandag van juli. De kermis groeide door de unieke locatie die plaats bood aan grote attracties als de stoomcarrousel en de benzineautoracebaan. Dit jaar is een enorme wildwaterbaan met draaiende bakjes de trekker voor het hele gezin.

Hoogste punt
Aalmoezenier Van Welzenes is verbonden aan het kermis- en circuspastoraat. Ook de reizende gemeenschap van binnenvaartschippers wordt door hem bediend. Deze mis is niet alleen voor de kermismensen zelf, maar juist ook voor alle andere belangstellenden. Degenen die de mis al vaker hebben bijgewoond weten dat het een onvergetelijke zondagochtend is, omdat humor, diepgang en aandacht voor en door kinderen centraal staan. Muziekvereniging Sint Jan begeleidt de viering muzikaal.
Aansluitend zal de Larense kermis worden ingezegend. Dat gebeurt meestal vanuit de hoogste attractie. Met de inzegening vertrouwt de organisatie op een geslaagd evenement.