Een van de bezoekers achter de spelcomputer.
Een van de bezoekers achter de spelcomputer. Foto: Versa

Braintraining in het Versa GeheugenHuis in Huizen

HUIZEN - Kinderen die druk bezig zijn op de spelcomputer, wie kent ze niet? In het Geheugenhuis in Huizen zijn het ouderen die enthousiast en gedreven achter hun spelcomputer zitten.

Bezoekers van het Geheugenhuis te Huizen zijn sinds kort in de gelegenheid om achter de computer te kruipen om aan geheugentraining te doen. Niet alleen uiterst nuttig en wat spannend soms, maar zeker ook heel leuk. BrainTrainerPlus, zo heet het programma dat zich specifiek richt op ouderen.

Het Geheugenhuis heeft twee eenvoudig te bedienen 'braintrainer-spelcomputers' waarvan de software de geheugenfuncties van de gebruiker spelenderwijs activeert en allerlei uitgekiende mogelijkheden biedt om op persoonlijk niveau aan het werk te gaan. Persoonlijke resultaten worden vastgelegd en de vooruitgang die men boekt kan in beeld worden gebracht. Momenteel wordt van elke gebruiker een persoonlijk account gemaakt zodat per persoon een beeld ontstaat van wat er gedaan is en welke ontwikkeling men doormaakt.

Djarno Bakker heeft zich als vrijwilliger bekwaamd in de programmatuur en in de begeleiding van de ouderen. Vol enthousiasme vertelt hij hoe hij als pas afgestudeerde in Podium- en Evenemententechniek als werkzoekende nu twee ochtenden per week aan het werk is met ouderen achter de spelcomputer.

Bekend melodietje
Op een speelse manier trainen de bezoekers van het Geheugenhuis niet alleen de hersenfuncties, door de uitgekiende mogelijkheden van de software komen zij ook in aanraking met de muziek uit hun jeugd, nieuwsfeiten van toen, de namen van musici, politici en andere bekende personen die zij zich nog goed herinneren. Niet zelden zit een oudere zachtjes mee te zingen of te neuriën met een bekend melodietje van toen…

Al de spellen en quizjes hebben verschillende niveaus. Veiligheidshalve beginnen de gebruikers vaak met de eenvoudigste vragen. Als zij er tien op dat basislevel goed hebben beantwoord, geeft de programmatuur zelf aan dat de overstap naar een hoger niveau gemaakt kan worden. Uitdaging genoeg.

Na tien goede vragen naar een hoger niveau, uitdaging genoeg

Er zijn allerlei spellen: korte- en langetermijnspelletjes, puzzels, memoryspelletjes, vier op een rij, sudoku, testjes die een beroep doen op de reactiesnelheid en allerlei reken- en taalvaardigheidstesten. Djarno vertelt dat vooral de geschiedenisquiz en die van de uitdrukkingen en zegswijzen heel populair zijn. De eerste stelt allerlei vragen over een bepaald tijdvak (bijvoorbeeld van 1960 – 1980), de tweede doet een sterk beroep op de taalvaardigheid. Om dat te illustreren: 'Waar schiet je in als je precies het goede antwoord geeft? Kies uit; auto of roos.' Steeds zijn er meerkeuzemogelijkheden. Ook de optie 'Dagelijkse Training' is heel gewild. Deze heeft tot doel om in beeld te brengen waar iemand staat en hoe de opgaven zijn gemaakt.