Sommigen hielden het wel zeven minuten vol in het ijsbad.
Sommigen hielden het wel zeven minuten vol in het ijsbad. Foto: Health Station

Onderdompelen in een ijsbad is een hele ervaring

HUIZEN - Onder leiding van Huizer Matthijs Storm en Blaricummer Henk van de Berg hebben 24 mannen en vrouwen hun eerste 'Icemanbad' ondergaan.

Na een motiverende uitleg en training stonden er eerder deze week twee baden klaar waar zelf kon worden ervaren waar mensen als Wim Hoff, Matthijs Storm en Henk van de Berg al een tijdje enthousiast over vertellen.

Matthijs, die de ziekte van Crohn heeft, en Henk, met chronische reuma, hebben veel baat bij de Iceman-methode van Wim Hoff. Sinds zij ademhalings- en visualisatieoefeningen combineren met het regelmatig koud douchen en nemen van ijsbaden zijn zij veel fitter en grotendeels ontstekingsvrij. De training begon met een uitleg van beider achtergrond en ervaringen. Vervolgens een uitgebreide uitleg van (medische) processen die goed ademhalen en een shock van extreme kou in een lichaam teweegbrengen. Het bloedvatenstelsel reageert en wordt sterker, het lymfesysteem zorgt voor extra afvoer van afvalstoffen en er is nu wetenschappelijk bewijs dat ook het immuunsysteem harder gaat werken.
De cursisten waren maar met één ding bezig: ga ik het zelf ook echt doen? Matthijs en Henk begeleidden de cursisten één voor één in twee normale baden, maar wel gevuld met water en ijs. Alle cursisten zijn er ingegaan, sommige drie minuten, andere tot ruim zeven minuten. "Het was een geweldige ervaring, als je er uitkomt voel je je hele lichaam gloeien, werken en verwerken wat er is gebeurd", aldus een van de cursisten. "Ik ga het zeker weer doen." De ijsbaden stonden bij Health Station Huizen, dat met regelmaat presentaties, cursussen en trainingen geeft die zijn gericht op een gezond leven.