'Stenen gooien moet stoppen'

HUIZEN - Huizer Mitch van Voorst is zelf een actie begonnen om de onverlaten op te speuren die vernielingen aanrichten en voorbijrijdende auto's bekogelen met stenen en flessen. Hij en zijn vrienden rijden met regelmaat rondjes, vooral op en rond de Huizermaatweg waar meerdere incidenten zijn gemeld. Mitch hoopt de groep te kunnen aanspreken zodat hun levensgevaarlijke gedrag stopt.

Afgelopen week berichtten verschillende media over stenengooiers in Huizen. Een groep jongeren van 14 tot 16 jaar bekogelde op de Huizermaatweg rijdende auto's met stenen en flessen. Bij een van de incidenten ging er een baksteen dwars door een ruit van een rijdende auto. Ook bezoekers en medewerkers van sportschool Sportcity kunnen meepraten over dit soort praktijken op de late avond.

"Dit is geen kattenkwaad meer", zei Mitch op Radio 6FM. "Dit is levensgevaarlijk. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als iemand al rijdend een steen door de voorruit krijgt. Je schrikt, raakt van de weg, misschien tegen een boom, er kunnen doden vallen."

Steen door achterruit
De ellende is al enige weken gaande. Er zijn zeker tien incidenten geweest. Mitch kwam in actie toen hij zelf slachtoffer van vernieling werd. Hij trof zijn auto, die geparkeerd stond bij sportpark De Meent, aan met een vernielde achterruit. Op de achterbank lag een baksteen.

'Dit loopt uit de hand, het is levensgevaarlijk'

"Ik heb de politie ingeschakeld, maar ben met een aantal vrienden ook zelf op onderzoek uit gegaan in de buurt. Dat liep helaas op niets uit, we hadden geen enkele aanwijzing. Toen ik onlangs in de krant las dat er nu ook rijdende auto's op de Huizermaatweg werden bekogeld, dacht ik: nou wordt het nog erger! Dit gaat toch nergens meer over? Het is levensgevaarlijk. Als dit nog verder gaat, loopt het uit de hand."

Rondjes rijden
Dus pakte Mitch zijn surveillance weer op. 's Avonds rijden hij en zijn vrienden met de auto rondjes door de buurt. Zonder resultaat tot dusver, maar wie weet leidt het binnenkort wel tot iets. Mitch hoopt een stenengooier te kunnen betrappen of via andere jongeren uit te vinden welke onverlaten hier achter zitten. Hij benadrukt dat het hem erom gaat in gesprek te komen met deze gasten die zich zouden ophouden tussen de Oostermeent en het Oude Dorp.

"Verdachte situatie melden we bij de politie. We zijn totaal niet agressief, dat willen we ook niet uitstralen. Het enige dat we willen is met deze jongeren in gesprek gaan en ze duidelijk maken dat dit echt niet kan. Als je niet in gesprek met ze gaat, houdt het nooit op. De politie weet van onze actie", zo legde Mitch zaterdagochtend uit in het 6FM-programma On Air.

Als andere inwoners op deze manier willen meehelpen, dan juicht de Huizer dat toe. Verdachte situaties kunnen bij de politie gemeld worden via 0900-8844. Voor acute zaken geldt: bel 112, zo adviseert hij. "Heel Huizen moet zijn ogen en oren open houden, dit moet stoppen."

Politie
De politie bevestigt de incidenten en tast ook nog in het duister. Uiteraard doet de politie zelf ook onderzoek en hoopt in contact te komen met getuigen.


Vierduizend euro aan boetes

HUIZEN - De politie heeft woensdagnacht op de Zuiderzee in Huizen een man aangehouden die nog ruim 20 boetes moest betalen.

De 25-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd aangehouden wegens rijden onder invloed. Op het bureau zagen de agenten dat de man nog ruim 4.300 euro aan boetes had uitstaan.