Susanne Kos uit Huizen gaat in Mexico op jacht naar goud.
Susanne Kos uit Huizen gaat in Mexico op jacht naar goud.

Susanne Kos naar Mexico
voor WK onder 17

HUIZEN – Beachvolleybalster Susanne Kos (14) uit Huizen vertegenwoordigt samen met haar partner Nika Daalderop Nederland bij het WK beachvolleybal onder 17 in Mexico.

Susanne en Nika (uit Amsterdam) vertrekken op 12 juli en spelen de dag erna de wedstrijd. Door als derde te eindigen tijdens de kwalificaties in Portugal bereikten ze rechtstreekse kwalificatie. "Portugal was een hele leuke ervaring en we deden het beter dan ik had verwacht", aldus Susanne. Aan de kwalificaties deden in totaal vijftien teams mee. Susanne en Nika wonnen alle wedstrijden. Tot de halve finale, waarin werd verloren van de latere winnaar Tsjechië.

Nu Mexico zeker is en steeds dichterbij komt, wordt er hard getraind. Susanne: "Het trainingsschema verschilt. Ik moet vier tot vijf keer trainen per week. Ik weet nog niet tegen welke landen we moeten spelen, maar ze zullen vast allemaal heel goed zijn."

Susanne begon op haar achtste met volleybal bij Prima Donna Kaas Volleybal in Huizen. Naast beachvolleybal speelt zij ook zaalvolleybal. "Het verschil tussen beachvolleybal en zaalvolleybal is de techniek en de regels. Met beide sporten kom je veel in contact met andere teams en er is altijd een leuke sfeer", zegt de jonge volleybalster.

Gescout
Susanne werd gescout voor de jeugd van Oranje en kwam aanvankelijk bij de pré-jeugd wegens haar nog jonge leeftijd. Toen bleek dat haar spelniveau daar al met kop en schouders boven uitstak, koos de bondscoach er alsnog voor om Susanne in de jeugdploeg op te nemen. Susanne weet wat het is om toernooien te winnen. Eerder behaalde ze brons op het Worldsportfestival in Wenen. Op het internationaal Dynamotoernooi onder 15 won zij zilver. Susanne werd afgelopen jaar Nederlands kampioen beachvolleybal meisjes onder 14.