De Wereldwinkel in Eemnes.
De Wereldwinkel in Eemnes.

Wereldwinkel heeft meer vrijwilligers nodig

EENMES/LAREN - De Wereldwinkel in Eemnes is ruim een half jaar open en begint meer en meer bekendheid en aanloop te krijgen. Er is nog wel één probleem: er zijn te weinig vrijwilligers.

"Er zijn er de laatste tijd een paar afgevallen", legt Jan Boesmans uit. Hij is van de Wereldwinkel Laren/Eemnes. "Dat is erg jammer, want met de vakantie in aantocht dreigt er wel een probleem met de bezetting." Er zijn nu zo'n veertig vrijwilligers en het zou mooi zijn als er daar zeker tien bij komen. In de regel gaat het om twee dagdelen per week. "Over het algemeen voelen onze nieuwe vrijwilligers zich meteen thuis. Het is natuurlijk ook heel leuk om in de winkel te staan. Je hebt veel contact met mensen én je verkoopt hele leuke en verantwoorde producten. Je moet wel 'iets' met de Wereldwinkel hebben. We verkopen niet voor niets fair-tradeproducten", zegt Boesmans.

De meeste vrijwilligers van de Wereldwinkel zijn vrouw, maar er zijn ook mannen: drie op dit moment. Voor jongeren zou het werk evenzo leuk, leerzaam en goed voor het cv zijn, maar er geld mee verdienen bij wijze van vakantiebaantje is er niet bij. Achter de toonbank bij de Wereldwinkel is het immers liefdewerk oud papier.

Als er geen aanwas komt, moeten de huidige vrijwilligers meer uren draaien of kan de winkel minder vaak open. En dat zou zonde zijn, want de Wereldwinkels in Eemnes en Laren hebben er lekker de loop in. De combinatie met het KringloopCentrum Eemnes bevalt goed, zegt Boesmans. "Het werkt versterkend. Hoewel het ook wel eens leidt tot vergissingen: dan staan de klanten per ongeluk in de verkeerde winkel. Maar dat geeft natuurlijk niet."