Met belangstelling volgen de gasten de opening van het minitheater van Ontwaakt.
Met belangstelling volgen de gasten de opening van het minitheater van Ontwaakt.

Ontwaakt heeft eigen theatertje

HUIZEN - Toneelvereniging Ontwaakt heeft eindelijk haar eigen mini-theater 'Studio Bakboord' aan de Bakboord 70. Het theatertje biedt plaats aan zo'n vijftig man en er is sinds 2008 met man en macht gewerkt om deze droom te realiseren.

"De gemeente heeft toen een stalen balk in het gebouw geplaatst zodat we een muur konden verplaatsen", vertelt Henk Molenaar, voorzitter van de Huizer toneelvereniging. Dat was het startsein voor de bouw van het mini-theater.
Veiligheid stond wat Molenaar betrof voor alles. "Als je dan zo'n theater wilt maken, moet je ook zorgen voor nooduitgangen en een goed ventilatiesysteem. Dat kost een hoop geld." Aangezien de toneelvereniging geen subsidie krijgt van de gemeente, moest de vereniging zelf het geld bij elkaar sparen.

Op de knieën
"Als het nodig was gingen we ook op onze knieën bij leveranciers om een zo een voordelig mogelijke prijs te krijgen", aldus de voorzitter van de toneelvereniging. Daarnaast werden er heel veel vrije uurtjes door vrijwilligers in de verbouwing gestopt. "Je moet je bedenken dat diezelfde mensen bijvoorbeeld ook de decors bouwen voor onze voorstellingen. Dus af en toe lag de verbouwing stil." Om zeker te zijn dat het theater aan alle eisen voldeed, werd in november 2013 al proefgedraaid met een speciale sinterklaasvoorstelling. "Naar aanleiding van die voorstelling hebben we nog wat zaken veranderd."

Officiële opening
Het theater is nu helemaal af en werd onlangs officieel geopend. Wethouder Marlous Verbeek kwam de officiële openingshandeling verrichten. De spelers van het kindertoneel verzorgden in kostuum daarbij de ontvangst van de gasten en luisterden zo de feestelijke opening op. Dezelfde middag werd ook twee keer de voorstelling 'De Stampstappertjes' gespeeld. De zaterdag erna stond er een kabouterstuk voor kinderen op de nieuwe planken.
Nu de opening achter de rug is, zal het nog even duren voordat er weer een kans is om er een toneelstuk te bezoeken. Voorlopig staat er pas in november een voorstelling in de planning. Dat wordt dan weer een speciale sinterklaasvoorstelling voor kinderen. De voorzitter van de vereniging hoopt in de toekomst eenakters te gaan spelen op het eigen toneel. "Daar is een kleiner publiek voor en we kunnen ze dan een aantal avonden spelen in ons minitheater. Dat is anders dan de voorstellingen in dialect die we geven in de Graaf Wichman. Daar komen 1.200 mensen op af."

door Carin van den Berg

Professioneel niveau
Toneelvereniging Ontwaakt is een vereniging waar naast het verzorgen van toneeloptredens op professioneel niveau, gezelligheid voorop staat. Voor de leden en donateurs worden diverse nevenactiviteiten georganiseerd, zoals kaartavonden, feestavonden en een barbecue. De leeftijden bij Ontwaakt lopen globaal van 20 tot 80. Nieuwe leden, met of zonder ervaring, zijn altijd welkom. Ook mensen die niet willen spelen, maar bijvoorbeeld goed overweg kunnen met techniek zijn altijd welkom.

Kinderafdeling starten
Ook zou de toneelvereniging graag een afdeling voor kinderen beginnen. Daar zou het eigen theatertje ook een uitkomst voor zijn. "Dat zou een volgende wens kunnen zijn die dan in vervulling gaat. In Huizen heb je natuurlijk Bolletje Rolletje Kindertoneel. Daarnaast is er mijns inziens nog ruimte voor een kinderafdeling bij Ontwaakt. We hebben nu dit eigen toneel, met pluchen stoelen en echte coulissen. Dat maakt het allemaal natuurlijk een stuk echter. Ik hoop dat dit dan nu ook gaat lukken."