De kringloopwinkel en de wethouder krijgen een kaars van bijenwas.
De kringloopwinkel en de wethouder krijgen een kaars van bijenwas. Foto: Bob Awick

Blaricumse imkers blij met schans in Huizen

HUIZEN - De Imkervereniging Blaricum en Omstreken is lang op zoek geweest naar een goede plek voor hun nieuwe bijenschans. Die werd gevonden in Huizen, op het terrein van volkstuinvereniging Huizen 'In de Boomgaard'. Voorzitter Piet Broeksteeg: "Wij zijn geweldig tevreden."

door Floris Hulleman

De voorzitter van de imkervereniging is trots op de nieuwe schans. Toch kwam de schans volgens hem wel wat onverwachts. "Wij organiseerden cursussen voor beginnende imkers en kregen ook aanmeldingen uit Huizen. Wij waren verbaasd. Toen bleek er in Huizen helemaal geen vereniging te bestaan." Op dit moment bestaat de vereniging uit ongeveer 50 leden, waarvan zo'n 15 afkomstig uit Huizen.

Onder het toeziend oog van ongeveer 50 man werd de eerste schans in Huizen afgelopen zaterdag geopend door wethouder Gerrit Pas. Het was voor de nieuwe wethouder een van zijn eerste klussen. De imkervereniging hing al een week na zijn aanstelling 'aan de lijn.' Maar hij vond het wel belangrijk dat dit soort initiatieven genomen worden. "De berichten over de teruggang van het aantal bijen waren twee jaar geleden in de raad aanleiding om initiatieven als bijvoorbeeld deze schans, te stimuleren. Dat was toen dus de opdracht aan het vorige college. De wethouder van toen is daar enthousiast mee aan de slag gegaan. Hij heeft onder meer contact gezocht met de imkervereniging uit Blaricum en dat heeft dus uiteindelijk geleid tot de realisatie van twee bijenschansen: een kleintje op de kinderboerderij die vooral dient voor educatieve doeleinden en eentje op het terrein van deze volkstuinvereniging."

Optimistisch
Ondanks het feit dat het de afgelopen jaren wat slechter gaat met de bijen in Nederland is de voorzitter van de imkervereniging, Piet Broeksteeg, toch optimistisch. "Het goede nieuws is dat wij van het Nederlands Centrum Bijenonderzoek hebben gehoord dat de bijensterfte dit jaar aanzienlijk minder was dan voorgaande jaren. Het kan te maken hebben met het zachte voorjaar, maar ik hoop stilletjes dat het grote publiek ook in de gaten krijgt dat ze iets voor die bijen moeten doen. De belangrijkste oorzaak voor bijensterfte is op dit moment het gebrek aan voedsel. Als je in Nederland kijkt naar de intensieve landbouw zijn er grote gebieden in ons land waar er voor de bij niks te halen valt. In het Gooi hebben wij het geluk dat we die intensieve landbouw niet hebben."

De bijenschans is mede tot stand gekomen door een gift van de kringloopwinkel uit Huizen. Deze winkel bestond 30 jaar en verdeelde 30.000 euro onder twaalf maatschappelijke organisaties. De bijenschans sluit goed aan bij de kringloopwinkel, die valt onder de stichting Energiebesparing Huizen. "Daarom was er ook oog voor het milieu", aldus secretaris Leo van Aken van de kringloopwinkel.

Open dag
De bijenschans werd geopend tijdens de open dag van de volkstuinvereniging aan de Friesewal in Huizen. Op de parkeerplaats van het tuinencomplex was een braderie met ongeveer vijftien kraampjes, waar onder meer groenten van de tuinen verkocht werden. Verder konden bezoekers een rondleiding krijgen over het terrein en was er natuurlijk informatie beschikbaar voor geïnteresseerden die eventueel zelf de handen uit de mouwen willen steken.