De handen van filmmaker Ron Exalto jeuken om Huizen goed in beeld te brengen.
De handen van filmmaker Ron Exalto jeuken om Huizen goed in beeld te brengen.

Iedereen kan bijdragen aan film over Huizen

HUIZEN - Filmmaker Ron Exalto heeft het idee opgevat om een documentaire te maken die laat zien wat er allemaal te beleven is voor de inwoners, dagjestoeristen en vakantievierders in Huizen. Uniek daaraan is dat hij de documentaire met behulp van crowdfunding wil gaan financieren. Ook mogen mensen laten weten wat er beslist niet gemist kan worden in deze documentaire.

door Carin van den Berg

Exalto heeft al 32 jaar een filmproductiebedrijf, ELVIC HD Videoproductions. "Ik maak dus al heel lang films. Vooral bedrijfsfilms van goede kwaliteit. Ik woon in Huizen en heb hier ook mijn bedrijf. Naar mijn mening is er al jaren geen film meer over Huizen gemaakt. De laatste keer was in 'Gewest tot Gewest' en dat is al 40 jaar oud. Dus dacht ik: het is tijd dat er iets nieuws gaat komen."

De Huizer heeft er eerder met de afdeling voorlichting van de gemeente Huizen over gesproken. Dat idee is echter nooit van de grond gekomen. "De laatste jaren is crowdfunding opgekomen en ik denk dat we dan maar met zijn allen zo'n film mogelijk moeten maken."

Hoeveel geld heb je nodig?
"Mensen schrikken daar wel eens van, maar een minuut film kost 1.000 euro. Dat wordt dan wel gemaakt met professionele apparatuur en montage. Het wordt een kwalitatieve documentaire. Ik wil minimaal 25 minuten maken en bij voldoende geld wil ik 50 minuten maken. Op de website www.huizen2014.nl kunnen mensen de verschillende sponsorpakketten vinden. Je kunt al voor 10 euro meedoen. Dan heb je een naamsvermelding op de site. Bij 25 euro krijg je ook de DVD van de documentaire en bij meer een uitnodiging om de speciale voorpremière bij te wonen. Voor bedrijven zijn er speciale pakketten. Wie 5.000 euro stort, krijgt een videopromo voor zijn bedrijf."

Je bent inmiddels begonnen voordat er een cent binnen is?
"Dat klopt. Ik geloof er in dat ik niet de enige ben die wil dat er een documentaire komt van Huizen. Ik vond dat ik wel al wat moest laten zien, dus heb ik al gefilmd op de Erfgooiersdag van 30 mei, de Triatlon, Huizer botters en ik heb ook opnames gemaakt van het schapen scheren op de kinderboerderij en het Brugfeest."

'Mensen kunnen mij mailen over wat er in de film niet mag ontbreken'

Mensen kunnen laten weten wat er in moet?
"Ik heb al een hele lijst liggen met wat ik aan beelden wil schieten. Je moet Huizen echt kunnen herkennen, dus ook beelden van bovenaf, van elke wijk. Mensen kunnen mij mailen op ron@elvic.nl met wat zij vinden dat echt in een film over Huizen thuishoort. Het is de bedoeling dat we beginnen met waar Huizen ligt en een klein stukje geschiedenis over het vissersdorp, de boeren en het bouwen. Daarna wil ik laten zien wat er vandaag de dag te beleven is. Wat dat betreft is het mooi dat ik al beelden heb van de Erfgooiersdag. Dat is dit jaar voor het eerst in nieuwe opzet. Ook de Huizer Havendag, de oude Botterdag, is dit jaar voor het eerst. Het is leuk om dat vast te leggen."
Wanneer is het project af?
"De bedoeling is dat de documentaire in de derde week van oktober af is. Dan volgt er een première en daarna is de DVD of Blu-ray te verkrijgen voor iedereen. Ik overweeg ook om de film in te zenden voor festivals en misschien kan hij worden uitgezonden op de regionale televisie."