Infopunt jihadisme

HUIZEN - De gemeente Huizen heeft naar aanleiding van vragen over de radicalisering van jongeren in de gemeente een informatiepunt geopend waar inwoners vragen kunnen stellen over jihadisme. Hier kunnen ook verdachte situaties worden gemeld.

Fractievoorzitter van de VVD Carel Bikkers diende namens zijn partij voor een soortgelijk meldpunt een motie in in de raadsvergadering, maar trok die terug nadat de burgemeester bekend maakte dat het punt er zou komen. In een interview bij Radio 6FM geeft Bikkers aan dat radicalisering bespreekbaar moet zijn: "Het speelt al langer en zal voorlopig ook nog wel blijven spelen."

De afgelopen maanden duikt het onderwerp al regelmatig op in Huizen. Mondjesmaat komt ook steeds meer informatie naar buiten. De gemeenteraad werd achter gesloten deuren bijgepraat door burgemeester Fons Hertog, maar daar was geheimhouding opgelegd. "Op dat moment pleitte de VVD al meteen voor meer duidelijkheid", aldus Bikkers.

De burgemeester werd in oktober 2013 persoonlijk door minister Opstelten geïnformeerd over de ontwikkelingen in Huizen. Een bovengemiddeld aantal jongeren is aan het radicaliseren. In het interview geeft Bikkers aan dat het inmiddels duidelijk is dat er meer dan één persoon naar Syrië is vertrokken, maar op de vraag hoeveel geeft hij geen antwoord.

Website
Op de website van de gemeente Huizen staat op de pagina 'Informatie over Jihadisme' het volgende: 'Op televisie, in kranten en op internet wordt veel aandacht besteed aan het probleem van jihadgangers. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie ziet het uitreizen en de terugkeer van jihadgangers als 'een duurzame dreiging voor de Nederlandse rechtsorde en veiligheid'. Dit schrijft Minister Opstelten op 30 juni 2014, in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderwerp van deze brief was de 'Integrale aanpak van het Jihadisme'.' De brief is ook via de pagina te downloaden.

Nauw overleg ministerie
Burgemeester Fons Hertog komt op de pagina ook aan het woord: 'Het beeld is dat een enkeling uit Huizen mogelijk verblijft in Syrië. Ik ken niet de exacte reden waarom mensen ervoor kiezen naar een oorlogsgebied af te reizen, maar dat maakt mijn betrokkenheid als burgemeester niet minder.

Burgemeester: 'Voor goede aanpak hulp inwoners nodig'

Daarom zit ik als burgemeester in het landelijk overleg hierover, geleid door minister Opstelten. Ik zie het nieuws en lees de verhalen. Dat baart ook mij zorgen. Mijn prioriteit ligt bij de veiligheid en het welzijn van onze inwoners. Vandaar dat ik zeer betrokken ben bij de aanpak van deze problematiek. Uiteraard is er ook nauw overleg met het ministerie. Maar voor een goede aanpak hebben we ook u nodig, als inwoner. Heeft u vragen? Ziet u iets, hoort u iets, of valt u iets op in uw woonomgeving of op straat? Meld dit dan bij de gemeente. U kunt ook bij ons terecht met eventuele vragen of zorgen. Al deze informatie bekijk ik persoonlijk.'

Dreiging
Hiermee komt iets dat op het nieuws vaak een 'ver van je bed show' is dichtbij. Ineens is er sprake van dreiging in de gemeente Huizen en is de zorg uitgesproken dat radicalisering dreigt? In het interview bij 6FM stelt Bikkers dat door hier geheimzinnig over te blijven doen je wellicht de zaak erger maakt dan het is.

Lees verder op pagina 3.