Wel of niet mee met de bus?

HUIZEN - "Ik ben zaterdagmiddag geweigerd op bus 320 vanaf het busstation naar de Regentesse, omdat ik mijn reiswieg niet wilde inklappen. Dat kon ik moeilijk, want ik had mijn tien dagen oude kind op de arm en er nog een van 2 bij me", vertelt Natalia Komarovskaia. "Raar, want de dag ervoor kon ik wel gewoon met de 320 mee naar het ziekenhuis."

Connexxion geeft de buschauffeur die haar de toegang weigerde gelijk: "De kinderwagen is handbagage en moet uit het oogpunt van veiligheid opgevouwen worden." Volgens de woordvoerder is lijn 320 een zogeheten 100 kilometerbus. "Hier geldt een gordelplicht. De baby moet op schoot en het andere kind in de gordel. De kinderwagen moet opgevouwen worden en vastgezet."

Op de vraag of dit ook in gewone bussen moet, geeft de woordvoerder aan dat hier ook veiligheid voor alles gaat en er speciale plekken zijn om de wagens vast te zetten. Er zou geen verschil zijn tussen de bussen, op de gordelplicht na. "Dat staat vermeld in artikel 8 van de vervoersvoorwaarden. Chauffeurs die haar meenemen kunnen in de problemen komen als ze haar wel meenemen en er wat gebeurt. De woordvoerder van Connexxion geeft aan dat er een paar keer per week een noodstop moet worden gemaakt met een bus."

Natalia: "Ik weet dat buggy's opgevouwen moeten worden, maar over kinderwagens heb ik nooit iets gehoord. Ik reis wel vaker met de bus, zo'n twee à drie keer per week. Ik weet dat ik mijn kinderen op schoot moet nemen en doe dat ook. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Stel je voor dat ik geweigerd was op de rit naar het ziekenhuis de dag ervoor, dan was ik mooi te laat gekomen. Nu ben ik een kwartier later met de gewone bus mee gegaan. Daar kon ik gewoon instappen en meerijden. Maar ik had ondertussen al wel een half uur gewacht om mee te mogen rijden."

Verwarrend
Natalia heeft zaterdag meteen een klacht ingediend bij Connexxion. "Dat moet via de website. Ik heb ook al contact gehad via de officiële Facebookpagina van Connexxion. Ik heb nog niets gehoord, maar dat zal nog wel even duren, denk ik. Ik weet over het algemeen wel de regels voor het rijden met de bus. Ik heb dat met mijn eerste kind ook gedaan. Ik heb nooit problemen gehad. Als moeder weet je op deze manier niet waar je aan toe bent en reizen met twee kleintjes in het openbaar vervoer is al niet makkelijk. Het is zo verwarrend."