Het strand was iets minder idyllisch door de zwemmersjeuk.
Het strand was iets minder idyllisch door de zwemmersjeuk. Foto: Bob Awick

Paar dagen niet zwemmen door jeuk bij strand Zomerkade

HUIZEN - Zwemmers bij het strand aan de Zomerkade konden vanaf vrijdag beter niet het water in gaan. Zij konden last krijgen van zwemmersjeuk. Inmiddels is de situatie veranderd en kunnen mensen er weer zwemmen.

Vrijdagmiddag kwamen bij de gemeente Huizen de eerste meldingen binnen van zwemmersjeuk. "Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven van platwormen. Vaak zitten deze larven op andere dieren, zoals watervogels of waterslakken. Langs het strand aan de Zomerkade zijn op verschillende plekken slakjes in het water waargenomen vrijdag", aldus een woordvoerder van de gemeente. Inmiddels is de waarschuwing voor zwemmersjeuk weer ingetrokken. "Het water wordt elke dag visueel gecontroleerd. Daaruit blijkt dat het aantal slakjes flink is afgenomen. De larfjes die op de slakjes zitten, hebben een korte levensduur. Dan verdwijnt ook de zwemmersjeuk."
De gemeente blijft het water in de gaten houden. "De larf zit van nature in oppervlaktewater. Als het weer warmer wordt, kan het zijn dat het aantal weer toeneemt. In dat geval zullen we mensen weer waarschuwen, via onze website, Twitter, Facebook en de strandwacht. Ook kunnen mensen de zwemwatertelefoon van de provincie bellen."

Strandwacht
De strandwacht speelt bij het waarschuwen voor zwemmersjeuk een belangrijke rol. "Zij hebben vrijdag de mensen gewaarschuwd op het strand en ook op de andere dagen. Ook hijsen zij een gele vlag als waarschuwing, zodat bezoekers weten dat zij niet zonder risico het water in kunnen gaan. Bij de strandwachten is ook meer informatie te krijgen over de zwemmersjeuk. Zij zullen mensen aanraden niet te gaan zwemmen in water waarvan bekend is dat mensen er zwemmersjeuk hebben gekregen. Daarnaast is het goed afspoelen onder de douche en goed afdrogen na zwemmen in zoet natuurwater een handige tip."