Esther, Daniëlle en Sonja van der Woude maken een loombandje en geven het cadeau aan de fotograaf.
Esther, Daniëlle en Sonja van der Woude maken een loombandje en geven het cadeau aan de fotograaf. Foto: Bob Awick

Loomwinkeltje vanuit de keuken

HUIZEN - Vier weken geleden begon Sonja van der Woude met Loomwinkeltje Huizen. Gewoon van achter de keukentafel. Startersdozen, haaknaalden, monstertails en natuurlijk zakjes loom-elastiekjes in tientallen verschillende kleuren, Loomwinkeltje Huizen heeft het allemaal. Steeds meer klanten weten het te vinden: kinderen tussen pakweg 6 en 14 jaar. "Ik kan niet kiezen."

door André Verheul

Je vindt het Loomwinkeltje (spreek uit als loem met langgerekte oe) in de keuken van de familie Van der Woude aan Stuurboord 47 in Huizen. Wie aan komt lopen, ziet een bordje op de voordeur waarop staat dat je voor het Loomwinkeltje even moet omlopen naar de achterdeur. "Dan heb ik niet iedereen door mijn huis", zegt Sonja. Net als de rest van Nederland onder de 14 jaar raakten Sonja's dochters Rianne, Esther en Daniëlle helemaal in de ban van de 'loom bands', de gekleurde elastiekjes die je met een haaknaald tot armbandjes kunt knopen (Louis van Gaal droeg er een tijdens het WK). Maar van de elastiekjes kun je nog veel meer maken. Het is een rage.

"Ik merkte dat er nogal veel verschil zat in kwaliteit en prijs", zo legt Sonja uit hoe ze in de loombusiness is gerold. Voordat ze het wist, had ze zich in de materie verdiept, vond ze een goede leverancier en begon ze een winkeltje. Eerst op Marktplaats, nu ook op Facebook en in de keuken. "Dat ondernemende zit in me", zegt ze. Rijk worden van het Loomwinkeltje, dat verwacht Sonja niet. Hoewel: ambities heeft ze volop. "Het liefst zou ik ergens in Huizen een leegstaande winkel of etalage willen gebruiken. Ze kunnen beter mijn Loomwinkeltje erin hebben dan helemaal niks, toch? Ik heb al eens rondgevraagd, maar helaas wil niemand toehappen. Ik snap dat niet." Voorlopig zit het Loomwinkeltje Huizen dus aan huis. Sonja begroet dagelijks zo'n vijf à zes kinderen, vaak met ouders of opa's en oma's. Ze kijken hun ogen uit en kunnen maar moeilijk kiezen. Rianne, Esther en Daniëlle vinden het allemaal prachtig en helpen mee in de winkel. Ook papa Jan draagt bij aan de winkel: hij (zzp-er in de bouw) maakte een handige stellage waar het loomassortiment mooi in kan worden uitgestald. Het mag nog wel wat drukker worden, vindt Sonja. Dus heeft ze flyers in de buurt uitgedeeld. En ze heeft een aanbieding voor de thuisblijvers: een startersdoos voor 4 euro in plaats van 5 euro. Geldig tot zaterdag.