Met grote precisie worden de zware leggers op de juiste plek gelegd.
Met grote precisie worden de zware leggers op de juiste plek gelegd. Foto's: RWS/Ton Borsboom e.a

Spektakel bij leggen leggers natuurbrug

LAREN - Rijkswaterstaat heeft het afgelopen weekeinde 25 leggers over de A1 geplaatst voor het ecoduct van de Natuurbrug Laarderhoogt. Vanaf een speciale kijkpost mochten belangstellenden meekijken en hier werd massaal gehoor aan gegeven. De plek stond om 23.30 uur al bomvol. Op dat moment begon het laden van de leggers bij parkeerplaats Ronduit in Naarden op de speciale wagens.

Voor de kijkers had Rijkswaterstaat een koffietentje geregeld, waar gratis koffie, thee en warme chocolade kon worden gehaald. Hier werd massaal gebruik van gemaakt, omdat in het begin nog niet veel te beleven viel op de kijklocatie. Zelfs enkele werklui namen de kans waar om nog even een 'bakkie' te doen. Het verkeer raasde nog op de A1, maar werd later stilgezet om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Op dat moment namen enkele kijkers de gelegenheid waar om op een stille A1 de werkzaamheden te bekijken.
Enkele omwonenden waren niet op de hoogte dat er een kijklocatie was ingericht. Zij kwamen op de bonnefooi langs: "Wij wisten dat de A1 dicht zou gaan en dachten 'laten we dan eens gaan kijken'. We zijn blij dat de natuurbrug er komt." Helemaal verrast waren ze toen bleek dat er ook nog gratis koffie en thee verkrijgbaar was.

Niet alledaags
In het publiek ook twee jonge jongens, werkzaam in de bouw. Ze keken hun ogen uit naar de kranen en het materiaal dat wordt gebruikt. "Zoiets is voor ons niet alledaags."
V
eel mensen hadden ook camera's meegebracht om het spektakel vast te leggen. Wie er echter niet vroegtijdig bij was, moest zich een weg banen om nog een goed plekje te vinden. Een statief kon in dit geval ook uitkomst brengen om over de hoofden van de mensen zich te houden op wat er gebeurde bij het viaduct.
De spanning steeg en rond 0.50 uur kwam de eerste wagen met legger op de locatie aan. De leggers zijn 43 meter lang en wegen circa 100.000 kilo per stuk. In heel Nederland zijn er slechts zes vrachtwagens die zulke leggers kunnen vervoeren. Voor het plaatsen werden drie grote mobiele kranen ingezet. De grootste daarvan weegt 750.000 kilo en is circa 50 meter hoog.
Na aankomst van de legger werd deze aan sterke kabels vastgemaakt en uiterst zorgvuldig omhoog gehesen en in positie gebracht om op de 'poten' van het viaduct te worden geplaatst. Daar stonden werklui om het laatste stuk te begeleiden, waarna de legger op zijn plaats gelegd werd en bevestigd. Rond 1.00 uur lag de eerste legger op zijn plaats en stond de volgende wagen al klaar met de volgende legger. In totaal moesten er 25 worden neergelegd.
De kijkpost was in principe tot 1.00 uur open, maar het werd toegestaan om nog even langer te kijken. Het meeste publiek vertrok wel meteen, wat anderen de gelegenheid gaf om even van dichtbij een plaatje te schieten van de werkzaamheden. Het koffietentje ging opruimen en liet weten 200 versnaperingen te hebben uitgedeeld. Rijkswaterstaat liet maandag weten dat de werkzaamheden volgens plan waren verlopen.

Nog een keer kijken
Natuurbrug Laarderhoogt bestaat uit twee ecoducten: één over de A1 en één over de Naarderstraat. Geïnteresseerden die de werkzaamheden afgelopen weekend niet konden bijwonen, krijgen op 21 juli een nieuwe kans. Dan worden de leggers over de Naarderstraat heen gelegd. Dit keer betreft het balken van 30 meter lang en met een gewicht van circa 50.000 kilo, die ook weer met de grootste precisie neer worden gelegd.
Om dit indrukwekkende werk goed te kunnen zien richt Rijkswaterstaat voor het publiek weer een kijklocatie in. De locatie is open tussen 21.00 en 23.00 uur en is bereikbaar via het parkeerterrein van ziekenhuis Tergooi locatie Blaricum. Daar kunnen bezoekers hun auto of fiets parkeren. Een verkeersregelaar ter plekke wijst de weg naar de kijklocatie. Ook deze keer staan er weer koffie en thee klaar. Let op: er zijn geen zitplekken op de locatie. Mensen die slecht ter been zijn, wordt aangeraden om bijvoorbeeld een klapstoel mee te nemen.

Verkeershinder
Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer op de Naarderstraat tussen 21.00 en 06.00 uur steeds voor korte tijd stilgelegd. De vertraging kan oplopen tot ongeveer een kwartier. Weggebruikers wordt geadviseerd een andere route te nemen. Ziekenhuis Tergooi locatie Blaricum blijft bereikbaar via de Crailoseweg, de Prins Hendriklaan en de A1 via afrit 8.

Natuurbrug Laarderhoogt
Natuurbrug Laarderhoogt zal uiteindelijk begin 2015 zorgen voor een aaneengesloten natuurgebied, waarin dieren vrij kunnen bewegen en mensen kunnen wandelen, fietsen of paardrijden. Op dit moment worden de natuurgebieden Westerheide en Blaricummerheide nog opgesplitst door de A1 en de Naarderstraat. De natuurbrug komt tot stand dankzij een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland, het Goois Natuurreservaat en de gemeenten Laren en Blaricum.

Verkeer op de A1 was stilgelegd voor de speciale wagens.
Een bocht nemen gaat niet zomaar.
Werklui nemen nog gauw een kop koffie.
Met zware kabels wordt de legger opgetakeld.
De eerste legger op weg naar zijn plek.