Er is in de voorbije weken hard gewerkt in winkelcentrum Oostermeent, bijvoorbeeld aan de bestrating.
Er is in de voorbije weken hard gewerkt in winkelcentrum Oostermeent, bijvoorbeeld aan de bestrating. Foto: Bob Awick

Winkeliers en publiek blij met nieuwe Oostermeent

HUIZEN - Het gaat goed in Winkelcentrum Oostermeent. Het is in de afgelopen periode aan alle kanten opgeknapt, de ondernemers zijn actief en van leegstand is nauwelijks sprake.

door André Verheul

Nieuwe bestrating, bankjes en beplanting en alles weer strak in de verf: het winkelcentrum heeft een behoorlijke voorjaarsbeurt gekregen. En dan vergeten we nog bijna de nieuwe vlaggenmasten, lichtreclame en speeltuin te noemen. Het is nog niet helemaal klaar, want in het najaar komt er nog een grote, nieuwe boom en de gele luifels moeten nog vervangen worden door transparante luifels.

"We hebben nu weer een mooie uitstraling en we zijn minder naar binnen gekeerd", legt Anita Koning, voorzitter van de winkeliersvereniging, uit. "En het wordt nog levendiger als er straks een fontein gaat spuiten in de haven." Het was nodig ook, want de uitstraling van Winkelcentrum Oostermeent liep achteruit. "We moesten gewoon voor wat vernieuwing zorgen. Uiteraard is dat belangrijk om zoveel mogelijk publiek te blijven trekken."

De reacties op alle vernieuwingen zijn positief. Koning signaleert meer levendigheid en meer bezoekers. Om de schwung er in te houden, is er op 26 juli een curiosamarkt en op 16 augustus een Puur Hollands markt waarbij alle kinderen uitgenodigd worden om op een kleedje hun spulletjes te verkopen. Bovendien loopt er nu een spaaractie waarmee leuke prijzen zijn te winnen. Als alle werkzaamheden achter de rug zijn, volgt er een groot heropeningsfeest. "Daar zal iedereen in Huizen van horen."

Leegstand
Volgens Koning lopen de zaken over het algemeen goed in het winkelcentrum. "We hebben allemaal last van de crisis, dat is niet gek. Maar we moeten positief blijven en van bedreigingen een kans maken. Voor ons betekent dat service bieden en de klant een goed gevoel geven." Vergeleken met andere winkelgebieden in de regio steekt Winkelcentrum Oostermeent volgens Koning positief af. Met de leegstand, op veel plaatsen in Nederland een steeds groter probleem, valt het in de Oostermeent heel erg mee. "Er staan nu twee winkels leeg, Voor een winkelcentrum met deze omvang is dat heel weinig. Best wel uniek zelfs." De winkeliersvereniging stelt zich actief op om leegstand te voorkomen of snel weer op te lossen. "Daar hebben we niet altijd iets over te zeggen, maar we proberen er wel heel veel aan te doen. Hoe minder leegstand, hoe meer kracht je uitstraalt. En dat zorgt er weer voor dat de leegstand laag blijft."

'We hebben de stijgende lijn te pakken, dat moeten we vasthouden'

Oude dorp
Van concurrentie tussen de winkels in het oude dorp en de Oostermeent is volgens Koning geen sprake. "We hebben elk onze eigen locatie en doen onze eigen zaken. Maar we werken goed samen in de Huizer Ondernemers Federatie, de HOF, en we proberen elkaar te versterken en te helpen. Het Hart van Huizen zal altijd meer aandacht krijgen, dat is logisch, en daardoor zullen wij meer activiteiten moeten organiseren. Wij hebben de triatlon, maar de Botterdagen bijvoorbeeld passen beter in het oude dorp en die moeten daar ook lekker blijven."
Tot slot zegt Koning: "We hebben nu weer een stijgende lijn te pakken in sfeer, bezoekers en omzet. Als we dat vasthouden, zijn we dik tevreden."