Valentijn van der Burg (links) en Eemnesser Lars Brouwer.
Valentijn van der Burg (links) en Eemnesser Lars Brouwer.

Schoolidee omgetoverd tot drijvend bedrijf

door Floris Hulleman

EEMNES - Vergeten drinken mee te nemen bij het boottochtje op de Loosdrechtse Plassen? Geen nood. De Eemnesser Lars Brouwer (18) en Valentijn van der Burg (18) uit Baarn hebben de perfecte oplossing gevonden: een bar op het water. "Wij misten op de plassen iets waar je snel wat te eten en drinken kunt halen."

Het begon allemaal op de middelbare school. Voor een economieopdracht moesten de jongens een fictief bedrijf bedenken. Anders dan anderen wilden ze graag out of the box denken en kwamen ze met een drijvende bar. "Valentijn heeft daar een bootje liggen en we zijn daar altijd aan het varen. Als watersporter wil je zo min mogelijk het water uit. Toen is het idee gekomen voor een snackbar op het water", aldus Brouwer.
Nadat het uitgewerkte plan met een goed cijfer werd beoordeeld, kwam het in de kast te liggen. Toch bleef het kriebelen bij de heren. "Die opdracht hebben wij drie jaar geleden gemaakt. Elke zomer kwam het toch wel weer terug."
Vorig jaar kwam er opeens ruimte en tijd vrij omdat ze allebei hun middelbare school hadden afgesloten en kozen voor een tussenjaar. "Wij zijn in januari min of meer begonnen. Toen zijn we langs verschillende bedrijven gegaan met de vraag of ze ons wilden sponsoren. Pas in mei was het rond met een sponsor. We zijn toen op zoek gegaan naar een geschikte boot om de bar op te kunnen plaatsen. En sinds half juni zijn we open", vertelt de Eemnesser.
Ondanks het feit dat alles vrij makkelijk verliep, beseft Lars Brouwer wel dat dit best uniek is. "Toen we tekenden bij de Kamer van Koophandel was ik zeventien. Ik vind het wel leuk om mensen te vertellen dat ik zeventien was toen ik mijn eigen bedrijf startte. Vrienden van ons vroegen ook hoe we erbij komen. Maar het punt is: als je het niet probeert, komt het er nooit." En achteraf is hij best blij met de keuze.

Gunfactor
"Je ziet nu wel dat het steeds meer mensen trekt, die ook terugkomen en zeggen dat het een ontzettend leuk plan is. We hebben zelfs al wat vaste gasten. Soms wil men ook gewoon even kijken. Ze komen dan niets halen, maar blijven netjes op een afstandje liggen om een foto te maken. Omdat wij zo jong zijn, vinden mensen het helemaal leuk. We hebben denk ik een hoge gunfactor",aldus de jonge ondernemer.

Toekomstplannen
Op dit moment zijn de heren druk bezig om de bar draaiende te houden. Toch zijn ze al aan het dromen over mogelijke uitbreiding. "Stiekem denken we daar een beetje aan. Bijvoorbeeld in Friesland, alleen is het de vraag of daar wel genoeg sloepjes zijn. Mensen met zeilboten leggen niet zo snel aan." Toch blijven de heren nuchter. "We moeten aan het eind van de zomer kijken hoe het gegaan is. Dan kunnen we zien of het loont. Daarbij hebben we natuurlijk ook onze studies. We zullen er dus in verhouding weinig tijd voor hebben. Maar ik hoop natuurlijk dat het een groot succes wordt", legt Lars Brouwer uit.