Reizen is tot en met september het thema van de historische foto's.
Reizen is tot en met september het thema van de historische foto's.

Oude verhalen modern in beeld

HUIZEN - De MultiTouchTafel in de bibliotheek in Huizen maakt bijzondere foto's uit het verleden zichtbaar die tot nu toe onzichtbaar waren. Dit gebeurt in samenwerking met De Historische Kring Huizen, het Huizer Museum en Drukkerij/Uitgeverij Bout. Tot en met september zijn foto's met het thema reizen te zien.

door Geja Lahpor

Historische verhalen worden op een moderne manier verteld door middel van beeldmateriaal en foto's uit deze drie Huizer archieven van een halve eeuw tot bijna een eeuw geleden. "Veel Huizenaren zijn nieuwsgierig en komen even een kijkje nemen", vertelt medewerkster Dasja Koot. "Het leuke is dat bij de beelden op het aanraakscherm spontaan gesprekken ontstaan over herkenning van mensen en plaatsen in Huizen die inmiddels veranderd of verdwenen zijn."

Voor elke leeftijd
Dasja legt uit wat het grote voordeel is van de MultiTouchTafel. "Dat is de toegankelijkheid voor elke leeftijd, van jong tot oud. Met name zestigplussers die nog weleens moeite hebben met de ingewikkelde techniek van smartphones, tablets of andere moderne communicatiemiddelen zijn hier erg blij mee, omdat ze alleen maar een beeld hoeven aan te raken. Ook kun je het digitale beeld draaien, schuiven, of vergroten met je vingers. Het is allemaal heel gemakkelijk."

Scholen
De MultiTouchTafel is voor culturele, informatieve en educatieve doeleinden bedoeld, maar je kunt er ook voor ontspanning terecht zoals het spelen van een schaakspel, dammen of een ander spel. Dasja laat de mogelijkheden zien voor scholen of bijvoorbeeld voor kinderen die een spreekbeurt moeten voorbereiden. Onderwerpen als Anne Frank, de watersnoodramp, de VOC, Napoleon of de slavernij worden aantrekkelijker gemaakt door de visuele beelden zoals foto's en filmpjes en het spelenderwijs leren via de MultiTouchTafel. Dat kan in combinatie met een boek over datzelfde onderwerp. "Dan is het handig dat je al in de bibliotheek bent." Scholen kunnen kiezen uit een abonnement voor een jaarprogramma met verschillende onderwerpen. Voor kleine kinderen zijn er beelden van allerlei dieren met de bijpassende geluiden. Of een puzzel waar je met zes kinderen tegelijk aan mee kunt doen.

Gewoon binnenlopen
De hele dag door loopt zowel jong als oud binnen om op de MultiTouchTafel iets te bekijken of een spelletje te spelen. "We hebben het hele jaar door ook themapresentaties zoals de Boekenweek of de Kinderboekenweek. De MultiTouchTafel kan heel breed worden ingezet en is eveneens geschikt om te gebruiken bij de inloopochtend voor ouderen of een presentatie voor een andere doelgroep. De onderwerpen kunnen op verzoek aangepast worden", vertelt Dasja. Voor diegenen die de MultiTouch Tafel nog niet hebben gezien of geprobeerd is het de moeite waard om deze ervaring eens mee te maken. "Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek en kunt zo even binnenlopen", besluit Dasja haar verhaal.

Spreekbeurt over Anne Frank houden? Gebruik dan de tafel als inspiratiebron.