De daktuin waar de jongeren aan de slag kunnen.
De daktuin waar de jongeren aan de slag kunnen. Foto: Bob Awick

Werken aan een daktuin of verkopen van honing helpt Huizer jongeren naar plek op de arbeidsmarkt

HUIZEN - Jongerencentrum Tram werkt aan een project om jongeren te helpen bij hun herintreden op de arbeidsmarkt. Met het werk op de 'daktuin' kunnen de jongeren ervaring opdoen, werken aan hun netwerk en komen ze weer in een dagritme. Volgens jongerenwerkster Marjolein Post is het hard nodig. "We horen van de jongeren dat het heel moeilijk is om aan het werk te komen."

door Floris Hulleman

Op het dak van een kelder, midden in het centrum van Huizen, krijgen jongeren de kans om werkervaring op te doen. Het idee is dat een braakliggend stuk groen met bramenstruiken wordt opgebouwd tot een duurzame tuin met groenten en fruit. Tijdens dit project leren jongeren werken in de tuin, zelf groenten en fruit telen en kunnen ze eventueel zelf hun eigen spullen verkopen. Op deze wijze hopen de jongerenwerkers een stimulans te kunnen bieden om met wat meer zelfvertrouwen een baan te zoeken op de krappe arbeidsmarkt.

Ervaring opdoen
Het idee voor dit project kwam niet zomaar uit de lucht vallen. "Vaak kwamen jongeren naar ons toe met hun cv of vertelden ze dat ze voor bepaalde baantjes werkervaring nodig hebben. Het is dus een actueel onderwerp. De vraag is er absoluut en de gemeente Huizen staat ook absoluut achter ons plan", aldus Marjolein Post.

Voordat de jongeren deel kunnen nemen aan het project wordt er eerst een plan opgesteld. "We hebben vooraf een aantal gesprekken met de jongeren, om bijvoorbeeld te kijken naar hun achtergrond en talenten. Dan worden er doelen gesteld en een plan van aanpak. Wij willen het wel serieus aanpakken."

Ook jongeren die niet meteen affectie hebben met tuinieren kunnen goed geholpen worden, denkt Post. "Zij kunnen bijvoorbeeld zelf ondernemen door honing te verkopen via onze webshop of op de biologische markt staan in Huizen. Dan heb je al meteen een heel ander vak te pakken."
Met deze tuin hopen de jongerenwerkers dan ook een grote groep jongeren te kunnen helpen.

Bedrijven gezocht die project willen steunen met geld of kennis

Hulp nodig
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen en wordt er vooral gekeken naar het financiële plaatje. "Wij hebben op dit moment 9000 euro beschikbaar voor dit project. Dat geld is beschikbaar gesteld door de Rabobank en drugsinfo.nu. De start moet een goeie financiële basis zijn en daar zijn we nu mee bezig."
Post roept alle bedrijven en ondernemers uit de regio op om het project te steunen. "Dat kan zijn met een gift of een financiële bijdrage. Maar we zoeken niet alleen geld. Ook door het delen van kennis worden wij zeer geholpen. Als er bijvoorbeeld een tuinarchitect is die mee wil kijken naar de inrichting van de tuin is dat zeer handig." Bedrijven, ondernemers of andere geïnteresseerden kunnen zich melden bij de Tram via info@tram.nu.