Het Huizer Museum is na bijna twintig jaar wel toe aan een verbouwing.
Het Huizer Museum is na bijna twintig jaar wel toe aan een verbouwing. Foto:

Beleef Huizen!

HUIZEN - Het Huizer Museum Het Schoutenhuis heeft vorige week flyers uitgedeeld bij de Fietsboot Eemlijn met de titel 'Beleef Huizen!'. Op deze manier hoopt het museum meer toeristen te trekken. De actie kwam tot stand in samenwerking met de VVV, Fietsboot Eemlijn en diverse Huizer ondernemers die korting geven.

door Carin van den Berg

"De fietsboot is de enige plek waar steeds nieuwe mensen voet aan Huizer wal zetten", vertelt Nienke de Wit. Sinds april is zij directeur van het museum en zwaait zij samen met conservator Margriet van Seumeren, die in januari is begonnen, de scepter.
Het duo heeft bij aanvang het hele museum tegen het licht gehouden en gekeken waar zaken verbeterd kunnen worden. "We hebben een hele wensenlijst, waarbij een verbouwing bovenaan staat. Het kost alleen tijd om de benodigde financiƫle middelen hiervoor bij elkaar te krijgen. Dus zijn we gestart met kleine dingen die al meteen impact hebben, zoals de flyer."
Dit heeft alles te maken met de bredere blik die De Wit en Van Seumeren hebben. "We kijken waar we het museum bijvoorbeeld nog meer kunnen uitdragen. Dat kan bijvoorbeeld bij de Boerderij, maar dus ook bij de fietsboot."

Vrijwilligers
Uitgangspunt voor de acties is 'Beleef Huizen en begin bij het Huizer Museum'. "Wij weten immers waar je in Huizen moet zijn en hebben ook nog eens het VVV infopunt in huis. Hiermee ontsluiten we de deur naar de rest van het dorp en de hele regio", aldus de Wit.
Het duo heeft nog meer plannen, maar is zich er heel bewust van dat het Huizer Museum niets is zonder de vrijwilligers. "Het zijn er 47 en ieder heeft zijn specifieke kracht. Ik zeg altijd: zonder vrijwilligers is er geen museum. Dan kun je niet doen wat je moet doen. Zij moeten de veranderingen die wij willen ook dragen."

Tipje van de sluier
De Wit licht al een tipje van de sluier op van mogelijke zaken die we in de toekomst kunnen verwachten. "We starten met een kleine facelift. Dingen die we makkelijk kunnen doen." Maar er wordt veel verder gedacht. "Het museum bestaat bijna twintig jaar op deze plek. Cultuurbehoud is een van de belangrijke dingen van het museum, maar daar red je het niet alleen mee in de toekomst. We zullen ook aan educatie moeten doen en een stuk marketing. Dat laatste zijn we aan de sponsors verplicht."

App in de toekomst
De Wit mijmert wat dat betreft nog verder. Een app in de toekomst zou zomaar eens tot de mogelijkheden behoren. "Maar het is duur om die te ontwikkelen. Maar als ik zie hoe kinderen geschiedenis beter begrijpen als ze zelf de zondagse kleding aantrekken of de kleren om in te spelen, dan zie ik dat wel zitten. Ze kunnen natuurlijk ook virtueel iemand aankleden."