De Brink, bezaaid met bomen. De vraag is of deze er moeten blijven staan.
De Brink, bezaaid met bomen. De vraag is of deze er moeten blijven staan. Foto: Bob Awick

'Het is nu altijd zo'n modderpoel. Ik zou het bestraten'

LAREN – Wat moet er gebeuren met de Brink in Laren? Het is een vraag die speelt in het dorp nadat de lokale partij Larens Behoud een maand geleden Laarders heeft uitgedaagd om hun ideeën over de Brink te delen met de partij. Inwoners van het dorp zijn verdeeld over wat er met het dorpshart moet gebeuren.

door Hedwig Zwanikken

De houtsnippers vervangen door gras? Een muziektent plaatsen? En wat moet er gebeuren met de vele bomen die kenmerkend zijn voor de Brink? Inwoners van Laren zijn blij dat ze de mogelijkheid hebben antwoord te geven op deze vragen. De 56-jarige Hans Dalers is positief over de 'Brink-wedstrijd'. "Dat burgers inspraak hebben is goed voor de democratie. Ik vind het daarom goed dat inwoners hun stem kunnen laten horen", aldus Dalers.

Ziet er prima uit
Inwoners zijn verdeeld over wat er met de Brink moet gebeuren. Rob de Roos (67) vindt dat er niets veranderd moet worden aan de Brink. "De Brink ziet er prima uit. Er hoeft helemaal niets aan gedaan te worden", aldus De Roos. De 67-jarige Peter Retrae denkt daar hetzelfde over. "Ik zou het laten zoals het nu is." Er zijn dus mensen die de Brink goed vinden zoals het nu is, maar er zijn er ook mensen die graag dingen anders willen zien.

Levendiger worden
Mariëtte van der Wel (56) vindt dat het levendiger moet worden. "Het moet een park worden, zodat kinderen er bijvoorbeeld kunnen picknicken. Ik zou meer bankjes plaatsen en ook de houtsnippers verwijderen. Gras lijkt mij veel beter. Het mag ook wel iets rolstoelvriendelijker worden", aldus Van der Wel. De 54-jarige Harry van Rosmalen vindt ook dat er iets moet gebeuren. "Het is nu nogal een kale vlakte. Er staan eigenlijk alleen maar bomen. Ik zou het parkachtig maken. Plaats gras, bloemen, planten en bankjes en het ziet er al heel anders uit." Yvonne van Rosmalen (51) denkt daar anders over. "Het is nu altijd zo'n modderpoel. Ik zou het bestraten."

Visitekaartje
De Brink wordt van maart tot en met september gevuld met de geur van poffertjes, gemaakt in de kraam van Marcel Hilhorst. "De Brink is het visitekaartje van het dorp. Het is heel idyllisch", aldus Hilhorst. Volgens Hilhorst moet bij het nemen van de besluiten gekeken worden naar de volgende generatie. "We moeten het doorgeven. Het is dus belangrijk om te kijken wat het beste is voor de eerste zestig jaar. Zoals ik het zie, zijn de bomen aan het eind van hun latijn. Ik vind het ook zonde om ze weg te halen, ik heb er drie hier in de kraam staan en dat ziet er mooi uit, maar het is denk ik wel nodig. Als je nieuwe bomen terugzet, dan ziet het er over twintig jaar weer prachtig uit. Daar moeten we naar kijken", volgens Hilhorst. De eigenaar van de poffertjeskraam heeft wel een aantal ideeën over de Brink. "De houtsnippers zijn heel onhandig. Het is heel onvriendelijk om mensen over een natte Brink te laten lopen. Gras is mooi, maar ik zou het denk ik bestraten. In de zomer kan de muziektent neergezet worden. Ik vind het jammer dat er geen jeu de boules meer gespeeld wordt. Dat hoort er gewoon bij. Ik zou bijvoorbeeld ook een schaakspel op de Brink neerzetten. Het lijkt mij daarnaast prachtig om de weekmarkt midden op de Brink te houden." De vijver moet volgens Hilhorst blijven. "De Coeswaerde is heel mooi. Het is prachtig om te zien hoeveel opa's en oma's daar samen met hun kleinkinderen plezier van hebben. Ik weet zeker dat de politiek en inwoners er samen uit gaan komen."
Inwoners kunnen nog ideeën insturen. Een jury zal na 1 oktober alle ingekomen ontwerpen onder de loep nemen. Larens Behoud legt de voorstellen voor aan de gemeenteraad.

'Het mag ook wel iets rolstoelvriendelijker worden'