Nol pakt vaak even zijn gitaar om zelf wat te spelen.
Nol pakt vaak even zijn gitaar om zelf wat te spelen. Foto: Geja Lahpor

Duizendpoot Nol van Bennekom

door Geja Lahpor

HUIZEN - Nol van Bennekom zit, nog maar net terug van een afspraak in Lelystad, enthousiast over zijn vele activiteiten te vertellen. In de kamer staan verschillende muziekinstrumenten. "Het leukst van alles vind ik het componeren van muziek en zelf musiceren in een band als contrabassist of pianist."

Nol is een echte duizendpoot. Onvermoeibaar vervult hij talrijke functies, waarvan veel in Huizen, maar ook daarbuiten. Als vrijwilliger organiseert hij jaarlijks meer dan 100 jazzconcerten en is eveneens verbonden aan de Stichting Kunst & Cultuur Huizen.

Daarnaast is Nol betrokken bij de organisatie van het Brugfeest in Huizen en het Flevo Jazz Event in Lelystad. Alsof dat niet genoeg is, regelt hij in twee kunstcafé's nog avonden met bekende musici en is bovendien mede-organisator van de jaarlijkse Poëzie Avond in Huizen.

Farce Majeur en Grand Café
Tijd om Nol zelf eens aan het woord te laten over zijn leven: "Ik ben begonnen als beroepsmusicus, na een opleiding als gitarist. Daarna werd ik journalist bij de Gooi en Eemlander en bij de Gooische Courant. Dat vond ik erg leuk en dat heb ik ruim 40 jaar gedaan. Ondertussen werkte ik ook als muziekrecensent en schreef teksten voor bekende programma's als 'Farce Majeur' van de NCRV, 'Er vloog een vogel in de wei' voor de AVRO en maakte ik voor KRO's Brandpunt een verkiezingslied."

Liefde voor jazz
En ook al is hij 74 jaar, zijn geheugen laat hem niet in de steek, want moeiteloos noemt hij jaartallen en namen van vroeger op. "Eigenlijk begon al op jonge leeftijd mijn liefde voor muziek, en met name voor jazz, bij het jazzy dansorkest van de Ramblers. Ik vond het prachtig. Nadat ik met de VUT ben gegaan heb ik mijn liefde voor jazz weer helemaal opgepakt door op zeven verschillende locaties jazzconcerten te organiseren, waaronder Grand Café 't Heertje en de Boerderij in Huizen."

'Wat de meeste mensen niet weten, is dat ik een Engels zeiljacht heb'

Bekende musici
In Kunstcafé de Boerderij organiseert Nol een combinatie van kunst en muziek. "Het is een ontmoetingsplek voor kunstenaars, die op een georganiseerde avond iets vertellen over hun werk. En niet alleen een kunstenaar, maar ook een architect of een glasblazer vertelt daar zijn verhaal. Aansluitend is er dan een klassiek of modern concert, waar regelmatig bekende musici optreden, zoals zangeres Lils Mackintosh, pianist en saxofonist Clous van Mechelen, dwarsfluitiste Berdien Stenberg of altvioliste Esther Apituley."
Sinds kort heeft Nol er nog een nieuwe taak bij. "Ik organiseer jazz in het Pianola Museum in Amsterdam. Het zijn prachtige concerten met medewerking van een pianola. Een leuke combinatie."

Politiek en voedselbank
Muziek zit hem in het bloed, maar er zijn weinig terreinen waarop Nol zich niet begeeft. Zo is hij lijstvervanger van Leefbaar Huizen. "Ik bekijk onder meer alle voorstellen van de partij voordat er een beslissing in de raad wordt genomen." En niet te vergeten de voedselbank. Ook dit heeft zijn hart en zijn organisatietalent steekt hij hier zeker niet onder stoelen of banken.

Engels zeiljacht
Glimlachend zegt Nol: "Wat de meeste mensen niet weten
, is dat ik een Engels zeiljacht heb, waarmee ik vaar als ik nog tijd over heb. Maar boven aan mijn lijstje staan mijn vrouw, de 2 dochters en onze 4 kleinkinderen." En trots wijst hij op de geschilderde portretten van zijn kleinkinderen.