Deze woningen zijn inmiddels 40 jaar en waren indertijd experimenteel.
Deze woningen zijn inmiddels 40 jaar en waren indertijd experimenteel.

Experimentele 'kippenhokken'

HUIZEN – De bewoners van de woningen aan de rand van de Huizerse wijk Stad en Lande vieren binnenkort een feestje. De huizen zijn dit jaar exact veertig jaar geleden opgeleverd. Omdat deze huizen toentertijd flink afweken van de rest van de woningen in de wijk – voornamelijk rijtjeswoningen en flats – werden ze gekscherend kippenhokken genoemd. Volgens Bram Veerman, bewoner van het eerste uur, werd er nogal neergekeken op de woningen. "Veel mensen vonden het helemaal niks."

door Floris Hulleman

De woningen aan de Gemeenlandslaan, Stuurboord en Treiler in Huizen waren hun tijd ver vooruit. Van buiten ogen de huizen vrij nieuw en in het Vierde Kwadrant zouden ze niet opvallen of uit de toon vallen. Toch zijn deze woningen gebouwd in een tijd dat de hele Oostermeent en de wijken eromheen nog niet bestonden. "De Gemeenlandselaan was een doodlopende weg die overging in een klinkerweggetje dat verdween in de weilanden", vertelt Bram Veerman. Samen met zijn vrouw woont hij al 40 jaar in een van de experimentele woningen. "De eerste tijd hadden we nog geen schutting en keken we uit op de koeien in de wei en gingen met onze dochter schaatsen op slootjes. Daar ligt nu het stadspark en kijk je op winkelcentrum Oostermeent. We woonden aan het eind van het dorp. "

Maximale vrijheid
De grond was toentertijd een stukje braakliggend terrein in de wijk waar iets bijzonders mee mocht gebeuren. Daar is toen door aannemersbedrijf Vreeswijk en Koebrugge een speciaal plan voor ingediend bij de gemeente. "Voor die tijd namen ze een risico. Ze hebben hun nek uitgestoken. Het was iets totaal nieuws en ze hadden niet de garantie dat het een succes zou worden." Bij de experimentele woningen kon de koper zelf de woning inrichten. Iets dat voor die tijd ondenkbaar was. "Het idee erachter was maximale vrijheid voor bewoners. Ze mochten zelf bedenken hoe ze de woning wilden indelen. Het huis werd bijna casco opgeleverd en in de ruimtes mochten we dus zelf bepalen wat we deden. "


Brochure
In de oorspronkelijke brochure staat daarover de volgende tekst: 'De toekomstige bewoners hebben de mogelijkheid om naar eigen inzicht de standaard afwerking en indeling aan te vullen van de expansieruimte, het slaapplato en de keuken. Ook de kleur van de tegels en het spatscherm in de keuken is vrij.'

Nieuwsgierig
Het project was in die tijd zo uniek dat er zelfs mensen vanuit het dorp en daarbuiten speciaal langskwamen. "Mensen kwamen hier echt heen om te kijken. Ze vonden het heel apart. Ze vonden het heel rare huizen. Mensen stonden echt met hun hoofd tegen de voorruit om naar binnen te loeren. Ze waren hier nog niet zoveel gewend." Er was in het begin dan ook veel kritiek. "Mensen zeiden tegen elkaar: heb je gezien, er liggen golfplaten op het dak. Veel mensen vonden het in het begin echt helemaal niks'', legt Veerman uit.
Toch woont het stel er al een lange tijd. En net als veel buren zijn ze na al die jaren nog steeds heel tevreden met de mogelijkheden die de woning hun te bieden heeft. Daarbij komt het feit dat de huizen nog steeds een bijzondere uitstraling hebben in de buurt. Iets dat de bewoners zelf ook bijzonder vinden. Daarom ontstond dit jaar het idee om te vieren dat de woningen er al veertig jaar staan. "We zijn iedereen langsgegaan en op één iemand na vond iedereen het een leuk idee. Het feit dat het zo'n bijzonder project was, is wat ons betreft reden voor een klein feestje", aldus Veerman.

Het stukje braakliggende grond aan de Gemeenlandslaan.