Huizen doet verder onderzoek naar de meerijdvariant over 't Merk, waar bus 320 al rijdt.
Huizen doet verder onderzoek naar de meerijdvariant over 't Merk, waar bus 320 al rijdt.

Geen vertraging HOV

HUIZEN - De provincie Noord-Holland laat weten dat de voortgang van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) niet vertraagd zal worden door onderzoek van de gemeente Huizen.

De provincie reageert hiermee op een brief van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Huizen over het onderzoek dat de gemeente Huizen laat doen naar de meerwaarde van het Meenttracé ten opzichte van de meerijvariant via 't Merk. "De provincie en de gemeente Huizen blijven hierover in gesprek", meldt de provincie verder.

Twijfels
De gemeenteraad van Huizen is unaniem voorstander van Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Wel heeft een raadsmeerderheid twijfels bij de keuze voor de vrije busbaan via het zogeheten Meenttracé. Daarom heeft het college besloten om de meerwaarde van de vrije busbaan over het Meenttracé ten opzichte van de meerijvariant via het Merktracé te laten onderzoeken door een extern adviesbureau. De resultaten van dit onderzoek worden deze maand verwacht.

Onderzoek al gedaan
De provincie benadrukt in haar reactie dat in 2011 al uitgebreid onderzoek is gedaan naar beide varianten en dat de gemeenten, inclusief Huizen, en de provincie mede op basis daarvan voor het Meenttracé hebben gekozen. De provincie geeft aan dat een nieuw onderzoek dezelfde uitgangspunten zou moeten bevatten als het eerdere onderzoek. Daarnaast laat de provincie weten dat zij blij is dat de gemeente Huizen zich blijft inzetten voor de komst van Hoogwaardig Openbaar Vervoer om de regionale bereikbaarheid een structurele impuls te geven.

Reacties andere gemeenten
"De colleges van Hilversum, Laren en Eemnes hebben in reactie op de brief aangegeven grote waarde te hechten aan de totstandkoming van het project HOV in het Gooi. Zoals bekend is Huizen de grootste gemeente in Nederland zonder treinstation en heeft het om die reden een groot belang bij optimale openbare vervoersverbindingen in het Gooise gebied. De gemeente Hilversum heeft daarnaast belang bij uitstekende verbindingen naar het nieuwe ziekenhuis Tergooi en het stadscentrum. Tenslotte heeft de regio groot belang bij goede aansluiting van openbaar vervoer met de naburige steden Almere en Utrecht. Vanuit deze belangen roepen de colleges op om gezamenlijk op een praktische manier de gerezen vraagstukken op te lossen", stelt de provincie verder in haar reactie op de brief uit Huizen.

Voorbereiding uitvoering
"De afgelopen maanden is de projectorganisatie verder gegaan met de voorbereidingen voor de uitvoering. Ook in de zomer gaat het werk gewoon door. De ontwerpen van het tracé worden verder uitgewerkt. Voor het tracédeel in Hilversum is een ingenieursbureau gestart met diverse onderzoeken en in het najaar worden directbelanghebbenden gevraagd om mee te denken over de verdere detaillering van het ontwerp en de bereikbaarheid tijdens de bouw. Ook de onderzoeken voor het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) zijn in volle gang en worden na de zomervakantie afgerond. Naar verwachting wordt het ontwerp PIP dit najaar ter inzage gelegd."