Nol (links) poseert met Lex Maat nog even voor de foto.
Nol (links) poseert met Lex Maat nog even voor de foto. Foto: Ed Snel

Scheepsbel van Nol naar Vestingvaart Naarden

NAARDEN/HUIZEN/LAREN – Nol van Bennekom verraste vorige week Lex Maat van Vestingvaart Naarden met een oude scheepsbel van de Naarder trekschuit. Nol heeft de bel lang geleden gekregen van echtgenote Ria van de fameuze Larense jazzpromotor Nick Vollebregt. Beiden zijn al lang overleden.

Het verhaal van de oude bronzen scheepsbel is opmerkelijk en gaat terug naar begin jaren zeventig. Nol kwam als jonge verslaggever in contact met Nick Vollebregt, die samen met zijn vrouw Ria in Laren Hotel Astoria aan de Naarderstraat tegenover het Singer Museum bezat. Vollebregt, die leed aan een ernstige longziekte, was ooit drummer en leider van het Stardust Quartet. "Hij had het plan opgevat om jazzconcerten te organiseren in het leegstaande gedeelte van zijn etablissement. Voor Nick was het een soort therapie die hem plezier in het leven bezorgde, dat verder veel gezondheidsproblemen kende." Voor zijn plan schakelde hij Nol in, die regelmatig in de krant over jazzmuziek schreef en zelf ook muzikant was. Nick Vollebregts Jazz Café was snel geboren en zou door de wekelijkse uitzendingen van Tros Sesjun en de live radioconcerten van The Skymasters (Avro) wereldfaam verwerven. Zo werd Nol kind aan huis bij de familie Vollebregt.

Bootje gekocht

Toen Nol op een dag vertelde dat hij een bootje had gekocht zei Ria: "O, dan heb ik wat leuks voor je", en ze haalde uit de woonkamer een oude bel tevoorschijn. "Dit is de oude scheepsbel van de Naarder trekschuit van lang geleden", vertelde ze. Nol: "Ze had de bel ooit gekregen van een klant die vaak in het café kwam. Die had haar verteld waar de bel vandaan kwam."
De oude bel heeft veertig jaar in het huis van Nol gestaan. Kort geleden belde hij het Vestingmuseum en vroeg of die er mogelijk belangstelling voor had. Die adviseerde Nol de bel te schenken aan Vestingvaart Naarden, omdat de bel daar beter op zijn plek zou zijn.

Belangrijk Element
De Naarder trekschuit of Naarder binnenveer is een belangrijk element in de rijke historie van de Vestingstad en gaat terug naar het jaar 1641 toen de Naarder/Muidertrekvaart tot stand kwam en er niet langer via de wispelturige Zuiderzee naar Amsterdam en terug hoefde te worden gezeild. Hoewel de trekschuit voor het passagiers- en handelsvervoer voor Naarden essentieel is geweest, beschikt Naarden niet over voorwerpen die aan de glorietijd van de eeuwenoude vaarverbinding herinneren. De geschiedenis van de Naarder trekschuit beslaat eeuwen en de vaarverbinding met Amsterdam is al lang oude historie.
Lex Maat reageerde daarom enthousiast op de bijzondere gift die, zo belooft hij, een waardige plek zal krijgen als de Historische Haven Naarden zijn beslag zal krijgen.