Zonnepanelen aan laten brengen op het dak is een manier om de woning te verduurzamen.
Zonnepanelen aan laten brengen op het dak is een manier om de woning te verduurzamen.

Stichting 'Eemnes opgewekt naar 0 op de meter' gaat inwoners ontzorgen bij verduurzamen woning

EEMNES - Wethouder Niels Rood (D'66) is aanjager van een initiatief van zijn partij om in Eemnes woningen te laten verduurzamen. "Er wordt een stichting opgericht met de naam 'Eemnes opgewekt naar 0 op de meter'. Deze stichting gaat de inwoners ontzorgen bij het verduurzamen van woningen. Deelnemers gaan tien procent minder betalen dan hun huidige energierekening aan rente en aflossing voor de maatregelen die worden genomen. Dit kunnen zonnepannelen zijn, isolatie of een warmtekrachtkoppeling."

Het is de bedoeling dat de stichting geheel op eigen kracht en met eigen middelen de inwoners van Eemnes bij zal staan en is gebaseerd op een initiatief op Texel. "We helpen ze op weg door de contacten te leggen en eventueel geld te lenen voor de opstart. Dit moeten ze wel terugbetalen", aldus Rood. Volgens hem is er sprake van een win-winsituatie. De inwoners worden geholpen met het verduurzamen van de woningen. Zij krijgen geen energierekening meer, deze komt op 0 te staan. Daarnaast wordt de gemeente geholpen met het bereiken van een van de doelstellingen van het klimaatbeleid.
"Een van die doelen is om 25% CO2-reductie te behalen in 2020 ten opzichte van de gemeten situatie in 2008. We zijn nog niet eens op de helft hiermee. Dit initiatief zal hier een groot verschil in maken." Rood hoopt dat het 'Eemnes opgewekt naar 0 op de meter' in september het gesprek op straat zal worden. Dan zal de stichting actief zijn. "Het moet net zoiets worden als met glasvezel. De vraag van buren aan elkaar moet zijn 'doe jij ook mee'. Net als bij glasvezel."

Praktijkvoorbeeld
Rood schetst het beeld van hoe het straks zal gaan in de praktijk. "De deelnemer krijgt thuis iemand op bezoek die met hem doorneemt welke maatregelen er kunnen worden genomen om het huis te verduurzamen en de energierekening op 0 te zetten. Dan is er bekend welke kosten de deelnemer moet maken. Hij leent het geld voor die maatregelen en er wordt uitgerekend aan de hand van de huidige energierekening hoe lang iemand moet afbetalen. Dit zal gemiddeld rond de 15 jaar zijn."
De maatregelen leveren volgens Rood niet alleen winst op voor het klimaat, maar ook voor de bewoners van het huis. "Het huis wordt meer waard omdat het een duurzaam huis is. Het is een woningverbetering, dus de gemaakte kosten kunnen worden afgetrokken van de belasting. Het wooncomfort neemt toe, omdat het huis bijvoorbeeld geïsoleerd is. Daarnaast is er zekerheid over wat je de komende jaren gaat betalen, omdat je niet afhankelijk bent van schommelende energieprijzen."

Al belangstellenden gemeld
Ondanks het feit dat de stichting nog moet worden opgericht, hebben zich al 18 belangstellenden gemeld om hun woning te laten verduurzamen. "Alleen al door te twitteren en door er met mensen over te praten. Ik had eerst gedacht dat er honderd deelnemers te verwachten waren, maar heb dat inmiddels al naar boven bijgesteld naar tweehonderd." Mensen die ook belangstelling hebben kunnen terecht op www.eemn.es en zich aanmelden. Zij worden dan op de hoogte gehouden.