Michel Makker:
Michel Makker: "Mijn kinderen hadden het bedrijf graag overgenomen." Gezamenlijk besloten ze om het bedrijf uiteindelijk te verkopen. Foto: Bob Awick

'Je hebt het gevoel dat je
je eigen kind verkoopt'

LAREN – Laarder Michel Makker is oprichter van Makker Hoorspecialisten. In 1996 opende hij zijn eerste winkel in Utrecht, nadat hij eerst als audicien bij Schoonenberg had gewerkt. Ook aan de Melkweg in Laren had hij een winkel. "De winkels werden toen overgenomen door grote investeringsbedrijven. Ik wilde graag een andere service aan de klant verlenen en heb toen besloten om voor mezelf te beginnen." Tegenwoordig worden de winkels Connect Hearing genoemd. Alle 27 zaken van Makker zijn vorig jaar namelijk verkocht aan Sonova.

door Hedwig Zwanikken

"Alleen de naam is veranderd. Verder is alles hetzelfde", aldus Makker, die nu algemeen directeur van Connect Hearing is. Makker legt uit hoe het zover gekomen is: "In 2012 kondigde de overheid aan dat de zorgverzekering zou gaan veranderen. Dat betekent dat we hoortoestellen moeten leveren aan klanten waarmee ze in de meest gangbare situaties redelijk kunnen horen. De vergoedingen zijn daar namelijk op afgestemd. Wij willen onze klanten echter hoortoestellen aanbieden waarmee iemand in de meeste situaties goed kan horen. De financiële druk werd voor ons te groot en de kosten werden te hoog. Wij willen namelijk aandacht en zorg aan de klant besteden. Ik heb daarom besloten om het bedrijf te verkopen. Als je een hoortoestel weggeeft als een toonbankartikel, blijven ze namelijk op het nachtkastje liggen. Wij willen kwaliteit leveren en door de overname blijft dat gewaarborgd."

Familiebedrijf
Makker Hoorspecialisten was een familiebedrijf. De drie zoons van Makker werkten ook bij het bedrijf. "Mijn kinderen hadden het bedrijf graag overgenomen. Met z'n vieren hebben we overlegd over de toekomst van Makker Hoorspecialisten en hebben uiteindelijk samen besloten om het bedrijf te verkopen", legt Makker uit. Uiteindelijk heeft Sonova in 2013 de aandelen van Makker Hoorspecialisten overgenomen. "We waren op zoek gegaan naar een bedrijf dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Sonova heeft dat zeker", aldus Makker. "Het voelt voor mij nu ook nog steeds als een familiebedrijf. Mijn zoons werken er en het andere personeel is ook nog steeds werkzaam bij Connect Hearing. Dat vind ik erg belangrijk." De overname heeft volgens de voormalig eigenaar weinig gevolgen voor de klanten. De directie, het personeel, de manier van werken en de locaties blijven hetzelfde. Wel moeten de klanten gaan wennen aan de nieuwe naam. "Ik heb best veel commentaar gekregen op de naamsverandering. Mensen vinden het jammer dat het nu een Engelse naam is, terwijl het eerst zo'n oer-Hollandse naam was.
Afgelopen week kreeg ik een brief van een man. Hij schreef: Ik noemde mijn hoortoestellen altijd mijn 'makkertjes'. Wat moet ik nu?", aldus Makker. Op korte termijn zullen er geen nieuwe winkels bijkomen. "We willen ervoor zorgen dat de kwaliteit voortgezet wordt. Er zullen op dit moment dus nog geen overnames plaatsvinden en ook geen nieuwe winkels geopend worden", legt Makker uit.

Nog wel verantwoordelijk
Makker is nu de algemeen directeur van Connect Hearing. Dat hij geen eigenaar meer is van het bedrijf vindt Makker wennen. "Ik ben nog wel verantwoordelijk voor de zaak, maar ik kan geen grote beslissingen meer nemen. Ik moet daarvoor namelijk overleggen met de hoofddirectie. Ik ben gewend om mijn eigen beleid te voeren. Dat heb ik de afgelopen twintig jaar namelijk gedaan. Het is dus wel wennen", aldus Makker. De verkoop van het bedrijf viel Makker ook zwaar. "Je hebt het gevoel dat je je eigen kind verkoopt. Een van mijn zoons zei: je verkoopt je kind niet, maar zorgt ervoor dat het in een nog beter gezin terechtkomt. Zo voelt het nu ook voor mij."