Zwembad Sijsjesberg werd in 2010 gerenoveerd en kan weer tientallen jaren mee.
Zwembad Sijsjesberg werd in 2010 gerenoveerd en kan weer tientallen jaren mee. Foto: Bob Awick

'Ook bij 21 graden nog goed toeven'

door Geja Lahpor

HUIZEN - "Afgelopen week mochten wij de 75.000ste bezoeker van dit jaar welkom heten. Per jaar komen hier gemiddeld 100.000 badgasten. Een aantal van hen doen mee aan onze jaarlijkse activiteiten zoals de zwemvierdaagse, triatlon, ontbijtzwemmen en fitnesszwemmen. Daarnaast komen er regelmatig sportclubs of andere groepen voor in- en ontspanning", aldus Erik Oldenzeel, beheerder van zwembad Sijsjesberg. Na 61 jaar is het zwembad niet meer uit Huizen weg te denken.

Het is druk in zwembad Sijsjesberg. Het mooie weer is daar debet aan. In de zomermaanden zijn er allerlei activiteiten die op veel belangstelling kunnen rekenen. Het zwembad is bovendien ruim opgezet en ligt beschut tussen de bossen en heidevelden, waardoor er minder wind is. Een groot en een klein bad, beide verwarmd tot 24 graden, omringd door ligweiden, een zonneterras en een sportveldje, bieden uitkomst op warme dagen en voor sportievelingen. Van alle bezoekers kent Erik Oldenzeel er vele: "De meeste bezoekers komen uit Huizen en omgeving, maar ik zie ook vaak mensen uit de hele regio, van Almere tot Amsterdam."

Erik nam 21 jaar geleden de functie over van zijn vader Geert. Het is hem op het lijf geschreven. "Ik heb van jongs af aan zelf veel gezwommen en aan waterpolo gedaan. En wat ik als bedrijfsleider erg leuk vind is de communicatie met mensen en het sociale aspect daarvan. De mensen die hier komen zijn altijd vrolijk gestemd en het is ook heerlijk om mijn werk zomers veelal buiten te doen. Elke dag is weer anders. In de winter als het bad dicht is heb ik het druk met de financiƫn, het controleren van de techniek, schilderwerk, nieuwe mensen aannemen en coachen, en plannen maken voor de komende zomer. Het is veelzijdig werk." De gemeente Huizen is als eigenaar van het zwembad ook zeer content met Erik als opvolger, omdat hij het werk altijd van dichtbij heeft meegemaakt.

Grondige renovatie
Ook een zwembad moet met zijn tijd mee gaan. "Ik vond een aantal jaren geleden dat het tijd was voor een renovatie, dat de nodige aanpassingen moesten worden gedaan en dat er nieuwe voorzieningen moesten komen. In overleg met de gemeente Huizen, die dezelfde mening was toegedaan, hebben we in 2010 een grondige renovatie laten uitvoeren met als uitgangspunt dat het zwembad duurzaam, eigentijds en veilig moet zijn en dat de levensduur van het bad met minimaal 40 jaar moest worden verlengd zonder de sfeer te veranderen. En dat is allemaal goed gelukt. Er is een brede gezinsglijbaan bijgekomen in een ondiep recreatiebad en er is nu een toegankelijke aangepaste basistrap voor mensen die moeilijk ter been zijn of een handicap hebben."
De bassins zijn inmiddels van RVS, wat onderhoudsvrij en hygiƫnisch is. De blauwe kleur van het water is gebleven en door de inval van zonlicht verandert het steeds in een andere tint. Er zijn zonnecollectoren op het dak gekomen, wat zo'n 60-65% besparing oplevert in het gasverbruik.

Patat met
Inmiddels komt er tijdens ons gesprek een groep van 120 kinderen het zwembad binnenlopen. Als afsluiting van de Kinderbijbelweek gaan ze zwemmen en krijgen ze een patatje. Zo te zien is daarop gerekend. Het winkeltje met warme en koude snacks heeft al 120 porties patat met klaarstaan. Daarna is het tijd voor de glijbaan en de duiktoren in het zwembad.
"Je ziet het, ook als het geen 25 graden is, is het hier goed vertoeven. Ik raad mensen aan om eens te komen als het 21 graden is en de zon schijnt. Dan kun je hier ook prima zwemmen."

Zwembad is nu duurzaam en eigentijds, maar sfeer is behouden