Hutten bouwen is een vast onderdeel van de Kindervakantieweek.
Hutten bouwen is een vast onderdeel van de Kindervakantieweek. Foto: Bob Awick

Mijlpaal voor stichting achter kindervakantieweek

HUIZEN - Stichting Kindervakantieweek Huizen bestaat 12,5 jaar. Deze stichting is onder meer verantwoordelijk voor de jaarlijkse kindervakantieweek. Volgens bestuurslid Thomas Calis is er tijdens de week genoeg aandacht aan besteed. ''Dit was ons verjaardagspartijtje, we hebben er iedere dag een feestje van gemaakt."

door Floris Hulleman

De kindervakantieweek gaat al lang mee. Eerst was de gemeente verantwoordelijk voor de organisatie, maar dat is 12,5 jaar geleden overgedragen aan deze stichting. "Er zijn in die tijd wat modernisaties toegevoegd, we zijn naar een nieuwe huisstijl gegaan. Qua weekinvulling hebben we niet veel veranderd. We doen eigenlijk nog steeds hetzelfde als 12 jaar geleden. Hooguit kiezen we voor nieuwe spelletjes", aldus Calis.

Zelf is hij al elf jaar betrokken bij deze stichting en is hij blij met het bereiken van deze mijlpaal. "Het is gewoon heel bijzonder. Ik ben hier als puber van 16 bijgekomen. En om dan zo'n week te zien groeien. We hadden deze editie weer 30 kinderen meer dan vorig jaar."

De vakantieweek is opgezet voor ouders die minderbedeeld zijn, om toch een weekje vakantie aan te kunnen bieden. Voor de vakantieweek vraagt de stichting geen grote vergoeding.

Geen mobieltjes
Ondanks het feit dat devices als mobiele telefoons en spelcomputers niet meer weg te denken zijn uit de hedendaagse maatschappij, worden ze niet gebruikt tijdens de kindervakantieweek. "Mobiele telefoons zijn verboden, dus echt een week niks. De kinderen houden ze eventueel voor noodgevallen bij zich, maar de laatste keer dat ik ze iets zag aanraken was om een foto te maken. Ik ben er heilig van overtuigd dat ze niet nodig zijn. We houden ze ook genoeg bezig zodat ze de telefoons niet hoeven te gebruiken", aldus het bestuurslid. Ondanks het feit dat de kinderen een week geen digitaal scherm hebben gezien, was het toch een geslaagde week wat Calis betreft. "Het was superleuk, alleen zat het weer niet altijd even mee. Gelukkig hebben we dat goed kunnen opvangen en hebben we er echt een feest van gemaakt."

'Mobiele telefoons zijn verboden, dus echt een week niks'

Toekomst
Als Calis wensen voor de toekomst zou moeten uitspreken, is hij er eigenlijk vrij snel uit. "Ik hoop dat die week gewoon lekker doorgezet kan worden met het enthousiasme van de vrijwilligers, die er ook dit jaar weer in groten getale waren. Op die manier kunnen we deze week blijven mogelijk maken voor de kinderen." Dat blijkt namelijk toch het voornaamste doel waarom de stichting en de vrijwilligers zo veel moeite steken in deze week.