'Geen stoffige organisatie'

HUIZEN - De Vrijwilligerscentrale kreeg zaterdag bezoek van twaalf raadsleden, de raadsadviseur en een wethouder. Het bezoek vond plaats op uitnodiging van de Vrijwilligerscentrale. "We zagen dat er weer veel nieuwe raadsleden bij zijn gekomen en vinden het belangrijk dat zij goed zijn ingelicht over het werk dat wij doen", vertelt directeur Regina Bruins.

Na een korte inleiding van Karel Kahlmann, voorzitter van de Stichting Vrijwilligerscentrale Huizen, werd de groep in tweeën gedeeld. "Aan de hand van kaartjes met prikkelende stellingen of woorden konden de raadsleden vragen stellen. Bijvoorbeeld een woord als 'eenzaamheid' of een zin als 'vrijwilligerswerk verdringt betaald werk'. Dat leidde tot boeiende gesprekken."
De raadsleden waren volgens Bruins het meest verbaasd over de hoeveelheid vrijwilligers die aan de slag zijn in de gemeente. Bruins: "Dat gebeurt vaak. Niet iedereen is er zich bewust van dat iets al gauw vrijwilligerswerk is. Dat komt omdat veel mensen dat met veel plezier doen."
Nederland staat volgens Bruins in de top vijf van de wereld als het gaat om de hoeveelheid mensen die vrijwilligerswerk doen. "Een op de vijf mensen is vrijwilliger. Dat kan iets zijn in de ouderraad, bij een vereniging of bij de voedselbank of een andere organisatie. Wij koppelen elk jaar tussen de 200 en 300 vrijwilligers aan een organisatie."
Bruins legt uit dat de Vrijwilligerscentrale gezien moet worden als een arbeidsbureau voor vrijwilligers. "We krijgen vaak de vraag gesteld: hoeveel vrijwilligers hebben jullie? Maar wij hebben geen vrijwilligers. Wij koppelen vrijwilligers aan organisaties. Dat lukt goed, maar het is nooit af. Kijk maar naar de ontwikkelingen op het gebied van de zorg. De gemeenten krijgen nu veel taken en er wordt bezuinigd. Op dit gebied zullen er in de toekomst ook meer vrijwilligers nodig zijn."

Geen stoffige organisatie
De Vrijwilligerscentrale past in het gemeentelijke beleid om vrijwilligers te ondersteunen en krijgt ook subsidie om deze taak te kunnen uitvoeren. In dat licht is het ook belangrijk dat de raadsleden weten wat de organisatie doet. "Wij willen dan ook laten zien dat we geen stoffige organisatie zijn, maar ondernemend en dicht bij de mensen staan."
In dat kader vertelt Bruins ook dat de Vrijwilligerscentrale niet alleen vrijwilligers koppelt aan een vrijwilligersfunctie, maar ook organisaties ontzorgt die vrijwilligers zoekt, maatschappelijke stages mogelijk maakt en het maatschappelijk diner organiseert.
De raadsleden die aanwezig waren namen al deze kennis tot zich en deelden dit ook weer via de sociale media met hun volgers. Daar was vaak het bordje aan de muur van de vrijwilligerscentrale te zien met een spreuk van Loesje: 'Als elke vrijwilliger een ster kreeg, werd het nooit meer donker.'