In Huizen kan men zich voorstellen dat de komst van een Aldi gevreesd wordt door de winkeliers.
In Huizen kan men zich voorstellen dat de komst van een Aldi gevreesd wordt door de winkeliers.

Winkelend publiek reageert
op mogelijke komst Aldi

HUIZEN/BLARICUM - De mogelijke komst van een Aldi in de Blaricummermeent is het gesprek op straat. Wat vindt het winkelend publiek in Blaricum en Huizen van een eventuele komst van een Aldi en zien zij gevaar voor omliggende winkels? Het BELNieuws/HuizerNieuws ging de straat op en stelde deze vraag.

Winkeliers in Blaricum en Huizen hebben zich verenigd en aangekondigd een felle strijd te starten tegen de eventuele komst van een Aldi in de Blaricummermeent. Hoofdreden is dat zij verwachten dat de Aldi een deel van de inkomsten weg zal halen bij de bestaande ondernemers. Het gaat dan niet alleen om verminderende inkomsten van supermarkten, de bakker of de slager, ook omliggende winkeliers missen als het publiek niet komt booodschappen doen in de buurt de zogeheten 'impulsaankopen' waar zij het vaak van moeten hebben. Het college van de gemeente Blaricum ziet de Aldi als een versterking van zowel de Blaricummermeent als de winkels in de omgeving. De raad moet zich nog uitspreken of zij een Aldi wel ziet zitten.

Het echtpaar Henk en Jeanette Mulder doet wat inkopen rond het Oude Raadhuisplein in Huizen. De grote boodschappen zijn die morgen bij de Albert Heijn gedaan. Zij gaan wel eens naar de Lidl voor groente en fruit. "Naar een Aldi in de Blaricummermeent zullen wij niet zo gauw gaan. Ja, wellicht om even te kijken, maar daarna vervallen we in oude gewoonten. Ik vind het prettig om mijn boodschappen dichtbij te doen. Boodschappen doen is namelijk niet mijn hobby", stelt Jeanette. Ze kan zich wel voorstellen dat de winkeliers in de omgeving de komst van een Aldi niet zien zitten. "Als je er eenmaal bent, neem je natuurlijk ook meteen andere dingen mee."

Goedkope elektronica
Broer en zus Aslamy zijn ook even in Huizen om te winkelen. Ze komen uit het Blaricumse deel van de Bijvanck en zijn respectievelijk 21 en 19 jaar. "De Aldi kan inderdaad concurrentie voor de andere winkels zijn. Toen de Lidl in Huizen kwam, voelden de winkeliers het al in de portemonnee en dat zullen ze bij de komst van een andere winkel ook weer voelen. Wij zouden wel naar de Aldi gaan. Vooral voor de goedkope elektronica."
Even verderop in het centrum van Blaricum stelt een dame van 81 jaar dat ook haar plaatselijke Albert Heijn wel last zal hebben van een eventuele komst van de Aldi. Ze doet zelf nog steeds twee keer in de week boodschappen bij de plaatselijke supermarkt. "Zelf zou ik niet meer zo ver gaan voor boodschappen, maar ik heb twee dochters in de Bijvanck wonen, waarvan er een ook naar de Lidl in Huizen gaat. Ik kan me voorstellen dat zij misschien wel gaan. Ik hoop ook dat de winkels in de Bijvanck niet zullen sluiten door de eventuele komst van een Aldi."

Heb er moeite mee
Blaricummer Frans Ruijter: "Ik citeer nu maar even iets dat iemand anders al eens heeft gezegd: we hebben hier al zo veel grootgrutters. Ik heb er moeite mee dat ze nu een Aldi in de Blaricummermeent willen hebben. Het moest de mooiste en duurste wijk worden. Ze hebben inmiddels al veel concessies gedaan. Er mag nu al lichte industrie komen en straks dus misschien ook een Aldi." Dat door de eventuele komst de verbouwing van het winkelcentrum in de Bijvanck op losse schroeven staat, betreurt hij. "Het heeft al veel te lang geduurd om tot het besluit te komen om te gaan verbouwen."
In winkelcentrum Oostermeent in Huizen verwacht de 66-jarige Gerard Kriek dat de komst van een eventuele Aldi wel eens ten koste zou kunnen gaan van de Oostermeent. "We hebben al gezien wat de Lidl in Huizen voor gevolgen had. Er is te veel concurrentie. Ik ben een liefhebber van kleine zelfstandige ondernemers. Dat zouden ze in Huizen ook moeten stimuleren." Zelf zou hij niet zo gauw naar een Aldi gaan, maar verwacht wel dat zijn vrouw dat zal doen. "Ze woonde vroeger in Zeist en daar zit ook een Aldi."
Een 43-jarige moeder van twee kinderen van respectievelijk 8 en 12 jaar heeft net haar boodschappen gedaan bij de Albert Heijn in de Oostermeent. "Ik ben een liefhebber van deze winkel. Ik woon in het Vierde Kwadrant, vlakbij waar de Aldi dan zou komen. Onbekend is onbemind, maar ik sluit niet uit dat ik zelf misschien daar ook wel naartoe ga." Zij snapt wel dat de supermarkten in de Oostermeent zich zorgen maken over de eventuele komst van een nieuwe grootgrutter zo vlakbij.

Juist goed
In winkelcentrum De Balken geeft een 71-jarige man uit de Bijvanck aan dat hij het juist goed vindt dat er in de Blaricummermeent eventueel een Aldi komt. "Ik ben erg van de concurrentie. Ik denk niet dat het de C1000 hier de nek om zal doen. Ik zou er zelf niet snel naartoe gaan, maar ik heb een dochter in de Blaricummermeent wonen. Die gaat misschien wel."
Marja van den Broek die ook net bij de C1000 in De Balken boodschappen gaat doen, is juist 'giga tegen'. "Kleine winkeliers moeten de kans krijgen om hier te kunnen blijven zitten. Er is al een overschot aan supermarkten in de regio. Er wonen hier in de wijk veel ouderen die nog lopend naar de winkel kunnen. Hoe moeten die straks naar het industrieterrein komen?"

'Als je er eenmaal bent, neem je natuurlijk ook andere dingen mee'

Ook een mening?
Op een enkeling na gaan de ondervraagde personen ervan uit dat de winkeliers in de omgeving wel last zullen krijgen van een nieuwe supermarkt. Een deel sluit niet uit dat ze er een kijkje gaan nemen, terwijl het andere deel al aangeeft dat ze er niet naartoe zullen gaan. Ze hebben in ieder geval allemaal wel gelezen of gehoord dat er wellicht een Aldi komt en hebben er ook een mening over. Heeft u ook een mening? Laat het dan weten op onze website www.belnieuws.nl of www.huizernieuws.nl onder het artikel.

Albert Heijn in Blaricum zou er ook last van kunnen hebben, denkt een klant.