Sascha Kiés is een van de trekkers van de benefietdag voor noodlijdende paarden in Spanje.
Sascha Kiés is een van de trekkers van de benefietdag voor noodlijdende paarden in Spanje.

Benefiet voor paarden in Spanje

EEMNES - Vijf vrouwen die al jaren paardengek zijn en elkaar kennen van Pensionstal de Heidehoek aan de Oud Eemnesserweg 7 in Eemnes organiseren hier op zaterdag 30 augustus een benefietdag voor Stichting Paard in Nood Spanje. Op het programma staan ruiterdemonstraties, een markt, loterij, veiling en hapjes en tapas. Vanaf 11.00 tot 18.00 uur kunnen belangstellenden hier kennismaken met de paardensport en het goede doel ondersteunen.

door Marie Tromp

Sandra Wedman, die zich een leven zonder paarden niet kan voorstellen, en Sacha Kiés trekken de kar voor deze benefietdag.

Wat gebeurt er met de opbrengst van de benefietdag?
"Alles gaat naar de Stichting Paard in Nood in Spanje van Laura Hoitsema, ze heeft het geld hard nodig. In Spanje is de crisis hard aangekomen. Geld voor het stallen van paarden, medicijnen, verzorging, het is er eenvoudig niet meer. Deze verwaarloosde paarden worden door Laura en haar dochter Luna opgevangen en verzorgd om ze weer een nieuw thuis te geven", legt Sandra uit.
Sacha: "Een dierenarts onderzoekt en behandelt de paarden. Ze krijgen een aangepast dieet om weer op gewicht en op krachten te komen. Als de conditie van de paarden te slecht is, blijven de dieren als adoptiepaard bij de stichting. Deze paarden hebben zo veel meegemaakt, die verdienen het om een goede baas te krijgen."

Wat is de toegangsprijs?
Sandra lacht. "Die is er niet! De toegang is gratis, we hebben liever dat mensen hun geld uitgeven aan de loterij, de markt, de veiling of donateur worden van de stichting. Dat zou het mooiste zijn. Dan kan Laura doorgaan met haar werk; ze heeft nu al ruim 200 paarden gered."

Wat kunnen we verwachten als bezoeker?
"Het is een dagje uit waar mensen kennis kunnen maken met de paardensport. Ook voor een gezin erg leuk", zegt Sacha. "We hebben voor het thema Spanje gekozen, met Spaanse hapjes en Andalusische paarden. De paardensport is zo veelzijdig. Je maakt op deze benefietdag kennis met veel onderdelen: dressuur, voltige, mennen met aangespannen wagens, endurance. Verder is er een markt, kidscorner, loterij en een veiling. We beginnen met een hemdenrace: in teams van vier rijden kinderen zonder zadel op pony's. Ze stappen op en af, trekken een hemd aan en rijden ondertussen een parcours. Je ziet het plezier van de kinderen af stralen."

'Ik verwacht spektakel van Carnaval de Caballos van Doma Hipica'

Waar kijken jullie het meest naar uit?
Sascha: "Ik kijk echt uit naar Kim, die vertelt over endurance. Dit zijn langeafstandsritten van 160 kilometer. Na elke 40 kilometer is er een stop waarbij paard en ruiter moeten uitrusten. Weet je dat ze zelfs een hartslagmeter omhebben? Kim legt uit hoe je je paard traint en voorbereidt op zo'n duurinspanning. Dit is ook heel leerzaam voor paardenliefhebbers die hun paard weer in conditie willen krijgen." Sandra: "Ik verwacht spektakel van Carnaval de Caballos van Doma Hipica, dat is echt een topact. Andalusische paarden bewegen zo mooi. Laura Hoitsema van Paard in Nood Spanje komt zelf ook, om te vertellen over het nut en de noodzaak van de paardenopvang."

Wanneer is de dag voor jullie geslaagd?
"Als er om 11.00 uur al mensen staan te trappelen om naar binnen te mogen, we de hele dag blije gezichten zien en aan het eind van de dag aan Laura een mooi bedrag en paardenspullen kunnen overhandigen. We vragen mensen namelijk ook om hun niet-gebruikte paardenspullen in te leveren; die gaan naar Spanje of worden op de dag verkocht. O ja, we kunnen nog hulp gebruiken bij de opbouw en op de dag zelf."

Meer info is te vinden op www.benefietpins.nl en Facebook BenefietPINS.