Bij de hemdenrace moesten diverse attributen gepakt worden, waaronder een vlag
Bij de hemdenrace moesten diverse attributen gepakt worden, waaronder een vlag Foto: Bob Awick

'Het doet af en toe pijn, maar het is hartstikke leuk'

door Hedwig Zwanikken

BLARICUM – Galopperende paarden, paardenliefhebbers en vele toeschouwers. Het was de afgelopen dagen niet alleen het beeld tijdens het traditionele ringsteken, maar ook bij het nieuwe evenement 'Lol met je Knol'. De gekste capriolen werden door de deelnemers uitgehaald om de snelste te zijn bij de drie behendigheidsspelletjes die gespeeld werden op het terrein van Stad en Lande Ruiters.

De ruiters hebben een hemden- en soeplepelrace afgelegd en meegedaan aan een stoelendans. Vooral de stoelendans zorgde voor veel hilariteit. De spelregels zijn simpel: wanneer de muziek stopt, moet je op een strobaal gaan zitten. Degene die geen strobaal heeft, valt af. De deelnemers lieten zich bij de strobalen op de meest gekke manieren van hun paard vallen, wat vooral goed lukt als je zonder zadel rijdt. Langs de kant werd daar smakelijk om gelachen en ook de deelnemers vermaakten zich. "Het doet af en toe wel pijn als je op zo'n strobaal terecht komt, maar het is een hartstikke leuk spel. Dat vind ik vooral omdat je het spel echt samen met je paard doet", vertelt de 13-jarige Jeroen Post.
Bij de hemdenrace legden de deelnemers samen met hun paarden een parcours af waarbij verschillende attributen gepakt moeten worden. Een van die spullen was een vlag. Door de wind wapperde de vlag hevig, waardoor niet iedereen het aandurfde de vlag mee te nemen. Samantha van der Weerd (23) vond dat het lastigste aan het parcours. "Het is toch even afwachten hoe je paard erop reageert. Sommige paarden kunnen daarvan schrikken. Bij mij ging het gelukkig goed." Bij de soeplepelrace moesten deelnemers een balletje in een soeplepel meenemen, terwijl ze slalommend met hun paard om de pionnen gingen.
Lol met je Knol is een initiatief van Stad en Lande Ruiters. Volgens Teus Dorrestijn, voorzitter van Stad en Lande Ruiters, is het nieuwe evenement een aanwinst voor de vele paardenliefhebbers die in Blaricum en omgeving wonen. "We hebben Lol met je Knol bedacht omdat er in voorgaande jaren op de zaterdagmiddag nooit iets voor paardenliefhebbers was. Het is een evenement waarbij veel gelachen kan worden, al gebeurt het nog iets te weinig, vind ik." Aan het nieuwe evenement deden 38 deelnemers mee. De 23-jarige Kimberley van 't Hoenderdaal behoort ook tot de organisatie. "We dachten: als er zestien mensen meedoen, is dat al heel mooi. Maar het zijn er veel meer!"

Het publiek genoot ook. Jan van Rijs: "Ik vind het een leuk en geslaagd evenement. Omdat er ook veel mensen zijn, is het erg gezellig. Lol met je Knol hoort echt bij Blaricum." Burgemeester Joan de Zwart-Bloch deelde de prijzen uit aan winnaars Eva Post en Mariska Lefeber. Volgens De Zwart-Bloch heeft de kermisweek er "een mooi nieuw evenement bij."