Klaas Benschop voor het Inloophuis dat binnenkort gaat sluiten.
Klaas Benschop voor het Inloophuis dat binnenkort gaat sluiten. Foto: Geja Lahpor

Inloophuis 't Punt sluit op 31 oktober haar deuren

HUIZEN - Inloophuis 't Punt aan de Jacob van Wassenaarstraat tegen de Kruiskerk aan in Huizen is in het jaar 2000 enthousiast van start gegaan. Veertien jaar later gaat de locatie haar deuren sluiten en dat terwijl er onverminderd belangstelling voor is. De belangrijkste oorzaak is dat de financiën niet meer toereikend zijn, maar er spelen meerdere factoren een rol.

door Geja Lahpor

Klaas Benschop, voorzitter van het bestuur: "Het Inloophuis voorziet in een behoefte voor mensen die arm zijn aan sociale contacten, een luisterend oor nodig hebben, zich eenzaam voelen of zomaar even voor een kopje koffie of thee binnenlopen en een praatje maken. Ook wordt de gelegenheid geboden om met elkaar een maaltijd te gebruiken tegen een kleine vergoeding van 4 euro. De koffie en thee zijn uiteraard gratis. Onze vaste gasten, maar ook de andere bezoekers, ervaren deze mogelijkheden en dit welkom als een warm onthaal."

Verhaal en gezelligheid
Het inloophuis is ontstaan door een initiatief van vier kerken, maar iedereen is welkom, religieus of niet. "Evangeliseren doen we niet. We willen er zijn voor mensen die hun verhaal kwijt willen en tegelijkertijd gezelligheid creëren. De organisatie bestaat uit 33 vrijwilligers waaronder bestuur, coördinatoren en gastheren en -vrouwen die vele uren belangeloos aan dit werk besteden. Sommige bezoekers zijn veertig of vijftig jaar, maar het merendeel is ouder. De deuren van het Inloophuis staan vier middagen per week open."

Financieel probleem
Hoewel het financiële probleem de belangrijkste oorzaak is dat het Inloophuis gaat stoppen met zijn activiteiten, lijkt er toch meer aan de hand te zijn.
"De gemeente Huizen subsidieert ons werk gedeeltelijk. Daarbij krijgen wij donaties van de vier kerken die het initiatief hebben genomen om dit werk te starten en incidenteel een particuliere gift. Desondanks komen wij toch nog structureel 3.500 euro per jaar tekort. Daarbij of misschien naar aanleiding daarvan, is het aantal bestuursleden en coördinatoren gehalveerd. Het bezoekersaantal is daarentegen gelijk gebleven, zo'n 1100 per jaar en stijgt niet. Daarom hebben wij vanwege de financiële situatie én de bijkomende factoren besloten om te stoppen met dit werk. In wezen leid je een klein bedrijf dat verlies lijdt en waar je verantwoordelijk voor bent."

Alternatief
De vraag is of deze bezoekers straks niet in een sociaal isolement komen en mogelijk vereenzamen. Wat is het alternatief? "Er zijn verschillende alternatieven. Een van de bezoekers bood aan om zelf de andere gasten af en toe thuis uit te nodigen voor het eten. Een ander alternatief is Huize Tolvrij, dat een soortgelijke doelgroep heeft, maar breder is georiënteerd wat de activiteiten betreft. En verder zijn er ook nog buurthuizen, de verzorgingshuizen waar je 's avonds mee kunt eten en het Dienstencentrum ouderen. Uiteraard maken wij ons wel zorgen over de toekomst van de bezoekers, die onze beslissing betreuren en zich teleurgesteld voelen. Het lijkt misschien een rationele beslissing, maar natuurlijk vind ik het best moeilijk om afscheid te nemen van het Inloophuis en dit dankbare werk achter mij te laten, maar er is op dit moment geen andere keus", vertelt Klaas bewogen, maar beslist.

Voorzitter bestuur: 'In wezen leid je een klein bedrijf dat verlies lijdt'