Breien tegen de eenzaamheid bij Granny's Finest.
Breien tegen de eenzaamheid bij Granny's Finest. Foto: Marie Tromp

Oma's breien de nieuwste collectie voor Granny's Finest

HUIZEN - De winter kan voor de dames van Granny's Finest niet vroeg genoeg beginnen. Sinds januari komen 35 vrouwen tussen de 55 en 87 jaar elke woensdag bij elkaar om te breien aan sjaal 'Geert', col 'Mees' of babyvest 'Gon'. Ze hebben samen al een aardige wintervoorraad opgebouwd, die vanaf 3 oktober - de Dag van de Ouderen - te koop is via grannysfinest.com en bij echte winkels.

door Marie Tromp

Een van de breisters, mevrouw Schaap, breit aan de tweekleurige sjaal 'Geert'. Ze komt wekelijks op de fiets, dat houdt haar fit. "Breien doe ik al van kinds af aan. Ik kom van een boerderij, we gebruikten de wol van onze eigen schapen. Nu kies ik voor een eenvoudig patroon, ik moet er wel televisie bij kunnen kijken!"

Een andere breister werkt ook aan sjaal 'Geert'. "Je ziet zo lekker snel resultaat van je werk met die dikke pennen. Deze club is veel leuker dan een leesclub." Na twee uur gaan de vrouwen weer naar huis, ze nemen het breiwerk mee en gaan thuis verder. Breien is nu eenmaal leuk en verslavend.

Niet zielig
Een vrouw benadrukt dat ze niet zielig zijn. "Na mijn pensionering wilde ik niet de hele dag thuis zitten. Het idee achter de breiclub sprak me wel aan. Ik nam de eerste keer een vriendin mee. Als er niks aan is, zijn we zo weer weg, zeiden we tegen elkaar. Nou, we zijn gebleven. Het is heel gezellig hier. Breien en kletsen gaan heel goed samen", vertelt ze terwijl ze ondertussen breit aan 'Charlotte'.
Twee groepen
Theresa Sigillito Hollema is coördinator van Granny's Finest in Huizen. "We hebben nu twee groepen, een in de ochtend van 11.00 tot 13.00 uur en een middagclub van 14.00 tot 16.00 uur. Ik durf wel te zeggen dat we de gezelligste clubruimte hebben, met dank aan Versa Welzijn. De locatie aan Draaikom 2 is net een echte huiskamer. Iedereen kiest de stoel of bank waar zij het liefst in zit. Er is plek genoeg voor meer breisters, ze zijn welkom. We zorgen voor koffie, thee en iets lekkers erbij. Je hoeft echt geen toptalent te zijn. Er zijn ook eenvoudige modellen, op pennen 20 bijvoorbeeld."

Bamboestok
Theresa houdt twee pennen met de dikte van een bamboestok omhoog. "Bij deze pennen hoort ook dikke wol. Hiermee maken we hippe sjaals en collen. Dit breiwerk is ideaal voor beginners of voor breisters die het hele fijne werk niet goed kunnen zien." Ze pakt een babyvestje. "Lief hè, dit is gebreid op pen 2,5 van Peruaans katoen in natuurtinten. Dat maken we ook." Onder aan het vestje bungelt een kaartje met de naam van de breister en een persoonlijke wens voor de toekomstige drager.
Theresa is van origine Amerikaanse en breit op zijn Engels, met twee losse pennen. De Huizer dames breien Europees, met een pen onder de arm geklemd. Voor het eindresultaat maakt het niet uit. Onder het breien wordt de week doorgenomen en bijgepraat.

'Na mijn pensionering wilde ik niet de hele
dag thuis zitten'

Op stap
Als tegenprestatie voor het breien worden de dames regelmatig mee op stap genomen. Bijvoorbeeld naar de Dutch Design Week om een workshop te volgen. Ook worden ze rond de kerstdagen opgehaald voor een kerstfeest. Dan liggen ondertussen de warme winterbreisels wereldwijd in schoenen bij de schoorsteen of onder de kerstboom.

Interesse in breien bij Granny's? Bel of mail met Theresa Sigillito Hollema via 06-21827458 of huizen@grannysfinest.com. Bij voldoende interesse denkt Theresa aan het starten van een breiclub elders in het Gooi.