Van de memorabele boom rest nu alleen nog de stronk.
Van de memorabele boom rest nu alleen nog de stronk. Foto: Bob Awick

'De majestueuze, feestelijke, sfeerbepalende linde was weg'

HUIZEN - Wat doe je als je na een lekker zomers dagje weg thuiskomt en die mooie memorabele boom is verdwenen? Marijke Simons overkwam het vorige week, klom in de pen en schreef een emotionele brief naar de gemeente Huizen.

'In memoriam: De Kronenburgerlinde' kreeg de brief als kop. "Teruggekomen van een zomers dagje weg stond mij een misselijkmakende aanblik te wachten op het kruispunt E. Ludenstraat/Kronenburgerstraat. De majestueuze, feestelijke, sfeerbepalende linde was weg. Er restte op het door oude wortels gevormde en altijd door kinderen, stratenmakers en verkeer liefdevol gerespecteerde heuveltje een kale stomp, met rood-wit plastic lint omwonden. Een gemeentelijke kettingzaag bleek dit intieme, nostalgische pleintje voor de dorpsslager in enkele minuten tot een alledaagse, ongezellige, kale ruimte gereduceerd te hebben."
In de brief vraagt ze zich vervolgens hardop af waarom dit is gebeurd. "
Waarom? En waarom geen aankondiging en uitleg bij de omwonenden in de brievenbus? Ik was/ben er kapot van en kon niet laten een A4'tje tussen het plastic lint te stoppen met: 'Alles van waarde is weerloos. Ik mis je.'"
Marijke stelt in haar hartenkreet dat de
gemeente Huizen de vakantietijd aangegrepen lijkt te hebben om onaangekondigd 'eeuwenoude reuzen' te vellen.
"
Indien ziekte de oorzaak was van deze moorddadige actie hopen en verwachten wij, omwonenden, dat er zeer binnenkort weer een (volwassen!) linde geplant wordt. Lindes zijn altijd gezichtsbepalend geweest in dit mooie historische gedeelte van Huizen (vandaar ook de naam Lindenlaan). Terwijl voor de weg naar de oude haven kosten noch moeite gespaard werden om de oude aanblik in ere te herstellen, onder andere door herplanting van vele volwassen bomen, worden elders prachtige oude bomen geveld..., want ook aan de Nieuwe Bussumerweg trof ik troosteloze stompen van historische bomen aan. Kan/mag dit maar zo?"
Verder vraagt zij in de brief of de gemeente uitleg van zaken wil geven en vooral of er weer een grote mooie boom op de heuvel voor de slager komt.

Reactie gemeente
Drie dagen na de mail kreeg Marijke een reactie van de gemeente Huizen. Daarin begint de gemeente met de mededeling dat er voor de kap van de boom een vergunning was en dat zij in de brief wil uitleggen hoe de gemeente Huizen met bomen omgaat.
"De gemeente Huizen beheert ongeveer 23.500 bomen. Om dit bomenbestand gezond en veilig te houden, wordt ieder jaar aan een vierde deel hiervan onderhoud gepleegd. Elke boom krijgt dus eenmaal per vier jaar onderhoud. Ondanks het onderhoud kan het gebeuren dat een boom gekapt moet worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Naar aanleiding van een inspectie wordt jaarlijks een kaplijst samengesteld. Deze lijst bevat bomen die gekapt moeten worden."
De gemeente geeft aan dat gemiddeld 1% van het bomenbestand in Huizen moet worden gekapt; dat zijn 235 bomen. "Dit jaar staan er 124 bomen op de kaplijst. Voor 88 bomen geldt dat er een herplantplicht is. Dat wil zeggen dat voor die bomen een nieuwe, jonge boom terugkomt. Een van de locaties voor herplant is de E. Ludenstraat."
Die laatste zin maakte Marijke helemaal blij en dat liet ze de gemeente weten. "Het doet mij deugd te lezen dat onze linde een opvolger krijgt. Ik heb spontaan vanuit mijn hart gereageerd, omdat ik plotseling met een kale vlakte op ons pleintje en gekapte bomen elders in Huizen geconfronteerd werd en wij als omwonenden daarover niet geïnformeerd waren. Zo te lezen hanteert de gemeente gelukkig een weloverwogen kapplanning. Wij kijken met spanning uit naar een nieuwe boom!"