De beste palingroker wint een wisseltrofee.
De beste palingroker wint een wisseltrofee.

Palingrookwedstrijd Huizer Havendagen

HUIZEN - Palingroken is altijd belangrijk geweest voor het vissersdorp Huizen. Daarom organiseert het Haven Festival Huizen op zaterdag 20 september vanaf 10.00 uur de eerste Palingrookwedstrijd tijdens de Huizer Havendagen.

In de periode van 1850 tot 1880 was Huizen de belangrijkste visserijplaats rond de Zuiderzee. Zo'n twintig grote visrokerijen waren in het hoogseizoen dag en nacht aan het werk om de grote vraag naar gerookte vis te kunnen beantwoorden. Het dorp Huizen ging in het hoogseizoen verborgen in een wolk van rook uit de tientallen schoorstenen van de rokerijen. Tijdens het Haven Festival Huizen wordt deze drukte nagebootst met de eerste Palingrookwedstrijd Huizer Havendagen. De botters zullen af en aan varen in de haven en op de wal staan visrokers de paling te verwerken tot gerookte aal.

Eigen kweek
De deelnemers nemen voor de wedstrijd hun eigen kweek- of wilde paling mee en roken die op eigen wijze. Hun geheim zit in de manier van roken, de houtsoort die ze daarvoor gebruiken, de temperatuur en de rooktijd. Om 14.00 uur worden door alle rokers anoniem 3 palingen ingeleverd bij een deskundige jury. De jury proeft en beoordeelt welke roker de lekkerste paling heeft gerookt. De winnaar gaat met de wisseltrofee van de eerste Palingrookwedstrijd Huizer Havendagen naar huis. Op deze wijze ontstaat er een spannende, bijzondere wedstrijd tussen de palingrokers. De rokers mogen tussen de wedstrijd door hun versgerookte paling verkopen, dus bezoekers kunnen zelf ook een oordeel vellen. De prijsuitreiking wordt rond 16.15 uur verwacht.

Palingrokers die mee willen doen aan deze wedstrijd kunnen zich nog melden bij de organisator, Dick Zwaan: dick_zwaan@online.nl of info@huizerbotterdagen.nl.