Wijkscan met app

HUIZEN - Huizen is een van zes gemeenten in het land die met een speciale app haar inwoners actief betrekt bij het schouwen van hun woonomgeving. Tijdens een schouw wordt er kritisch naar de omgeving gekeken.

De introductie van de 'Burgerschouwapp' en de aftrap van de schouw gebeurt door wethouder Gerrit Pas op dinsdag 2 september om 19.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. In deze bijeenkomst worden het schouwen en de app uitgelegd. Daarna gaan de deelnemers gezamenlijk naar buiten om de eerste locatie te schouwen. De app wordt in samenwerking met de Antea Group gelanceerd en aanmelden kan al op de website van de gemeente.
Met behulp van deze app kan elke inwoner van Huizen met een smartphone of tablet zijn omgeving beoordelen. Hoe dat moet staat ook al uitgebreid uitgelegd op de website met plaatjes van de schermen die de inwoners op hun telefoon of tablet zullen zien.
In Huizen wordt twee keer per jaar naar de omgeving gekeken, in het voorjaar en het najaar. De eerste schouwronde met de app loopt van 2 september tot en met 14 oktober. In die periode schouwen inwoners op hun eigen tijd en op een zelfgekozen plek.

Resultaten
De resultaten worden na 14 oktober gepubliceerd op www.huizen.nl. Dan is er bekend welke plekken mooi en minder mooi zijn. De gemeente gaat aan de hand van de uitkomsten kijken hoe en waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd, zodat Huizen mooier kan worden.

Er zijn voor deze ronde 26 schouwlocaties vastgesteld, verdeeld over heel Huizen, zodat iedereen in de buurt kan schouwen. De onderwerpen die beoordeeld worden zijn onder andere zwerfvuil, hondenpoep en onkruid. Ook de kwaliteit van het openbaar groen wordt beoordeeld. De locaties variƫren van plekken waar veel mensen komen tot duidelijk herkenbare plekken als speeltuin of parkeerplaats.
Voor inwoners die geen tablet of smartphone hebben, maar wel mee willen doen, heeft de gemeente papieren formulieren beschikbaar.