'We letten erop dat de teams aan het einde van de wedstrijd de 'shake hands' doen.'
'We letten erop dat de teams aan het einde van de wedstrijd de 'shake hands' doen.' Foto: Sterna Grasman

Fairplay-coaches houden rivaliteit gezond
bij Gooise hockeyclubs

HUIZEN - Een kampioenschap dat je wint met sportiviteit en respectvol gedrag: dat was de opzet van het tweede Goois Jeugdhockey Kampioenschap, op touw gezet door zes hockeyclubs uit 't Gooi. Dit jaar was de opzet groter dankzij de Hansie Forever Foundation, die het gedachtegoed 'We Are Fair Play' op en rondom de sportvelden wil bevorderen.

door Sterna Grasman

De deelnemende clubs Gooische, Hilversum, Huizen, Laren, Naarden en 't Spandersbosch ontvingen ieder een leeftijdscategorie op hun accommodatie. Voor de puntentelling was het nodig om oren en ogen goed open te houden. De scheidsrechters en de fairplay-coaches die in duo's vertegenwoordigd waren op de velden, gaven punten of strafpunten voor het gedrag dat zij signaleerden. "We letten erop of de teams aan het begin van de wedstrijd de 'shake hands' doen, of ze de scheidsrechter en de tegenstander bedanken aan het einde van de wedstrijd en of de scheidsrechter gerespecteerd wordt voor zijn of haar beslissingen", zegt fairplay-coach Wijnand.

Goed gedaan!, klinkt het ineens langs de lijn. "Ja, ook daar letten we op", gaat Wijnand verder. "Soms zijn er ouders die zelf hebben gehockeyd en zo opgaan in de wedstrijd en het spel van hun kind, dat ze even vergeten dat je zelfs met aanmoedigen te ver kunt gaan."

Boos en huilend
Ward van de D1 van Huizen is nooit onsportief, zo zegt hij zelf. Zijn team heeft zojuist verloren. "We geven de tegenstanders altijd een hand aan het begin en het eind van de wedstrijd. En we bedanken de scheidsrechter. Maar ik heb wel eens een keer meegemaakt dat een jongen van een ander team tijdens een wedstrijd boos en huilend het veld af liep omdat hij het niet eens was met de beslissing van de scheidsrechter."

Dat de hockeyclubs veel aandacht besteden aan fair play en respectvol gedrag wordt duidelijk uit het feit dat ze de fairplay-coaches hebben aangesteld voor het hele seizoen. De coaches zullen bij alle wedstrijden aanwezig zijn om ongewenst gedrag op een goede manier te beteugelen. "Natuurlijk is er een gezonde rivaliteit tussen de clubs", vertelt Jolande van Hengel van de Hilversumsche Mixed Hockey Club. "En we willen dat graag gezond houden door het stimuleren van sportiviteit, respect en fair play." Met het jaarlijks terugkerende Goois Jeugdhockey Kampioenschap is het doel om iedereen, van spelers en coaches tot ouders en andere fanatieke supporters, zich hiervan blijvend bewust te maken. Jolande: "We doen dit niet omdat we vinden dat het wat betreft sportiviteit en respect bergafwaarts is gegaan op de hockeyvelden, maar we vinden dit gedachtegoed wel van belang om toe te passen voor iedereen die bij de hockeysport betrokken is."

'Soms wordt ook met aanmoedigen te ver gegaan'

Na een sportief geslaagde dag ging Laren met de cup naar huis en kon 't Spandersbosch trots de Fair Play Award in ontvangst nemen. Over respect gesproken: vooraf werd er op alle locaties stilgestaan bij de vliegramp MH17, waar vier leden van de Gooische Hockeyclub bij omkwamen.