Jaco de Harder, rolstoelatleet discuswerpen, vindt de een-op-eenbegeleiding fantastisch.
Jaco de Harder, rolstoelatleet discuswerpen, vindt de een-op-eenbegeleiding fantastisch. Foto: Geja Lahpor

Uitgangspunt: presteren op eigen niveau en het maximale bereiken

HUIZEN - September is de maand van het aangepast sporten. Doel van deze actiemaand is om meer mensen met een beperking of handicap te stimuleren om in beweging te komen. Atletiek Vereniging (AV) Zuidwal aan de Aristoteleslaan in Huizen heeft diverse sporten voor mensen met een handicap of beperking. De Atletiek Vereniging heeft 750 leden waar een groep van 23 aangepaste sporters deel van uitmaakt. Deze sporters komen niet alleen uit Huizen, maar ook uit de hele regio van het Gooi.

door Geja Lahpor

Coach en coördinator Kees Leeflang begeleidt met veel plezier een groepje aangepaste sporters. "Onze aangepaste sporters hebben een lichamelijke, licht verstandelijke, auditieve, visuele of chronische beperking. Een autistische stoornis komt ook voor. De warming-up is gezamenlijk, maar daarna gaat de groep van de 23 aangepaste sporters verder met aparte trainers. De rolstoelers hebben bijvoorbeeld een andere trainer dan de sporters met een visuele of auditieve beperking. Zo kunnen we ze met individuele begeleiding stimuleren om er uit te halen wat erin zit. En dat werkt! Door de conditietraining zijn het uithoudingsvermogen en het coördinatievermogen enorm vooruitgegaan bij deze groep sporters. Daarnaast is de motoriek verbeterd. We kijken naar de persoonlijke records en die worden goed bijgehouden, wat de sporters erg leuk vinden."

Nationale kampioenschappen
AV Zuidwal bestaat al ruim 25 jaar en acht jaar geleden is de atletiekvereniging gestart met het geven van trainingen aan kinderen met een lichamelijke beperking (LB). "We zijn begonnen met een groepje kinderen vanaf 7 jaar, maar inmiddels is dit sportgroepje uitgegroeid tot een sportgroep voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden. Ons uitgangspunt daarbij is plannen maken en doelen stellen om uiteindelijk het maximale te bereiken, zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan presteren. Elk sportseizoen wordt opnieuw een programma vastgesteld voor het hele jaar. Onder deskundige leiding van speciaal opgeleide trainers oefenen de sporters één keer per week en drie van hen nemen zelfs deel aan wedstrijden, clubkampioenschappen, nationale kampioenschappen en evenementen. De wedstrijdsporters die daaraan meedoen oefenen drie keer per week en hebben al het mooie resultaat van de eerste en de derde plaats op de landelijke kampioenschappen behaald", laat Kees weten, waarbij hij zijn trots niet onder stoelen of banken steekt. Zaterdag 27 september worden ook weer 'clubkampioenschappen Meerkamp' gehouden voor alle leden; hier doen ook de aangepaste sporters aan mee.
"Kinderen met een beperking kunnen meestal niet op een reguliere sportvereniging terecht, maar als ze een aantal jaren bij ons aangepast hebben gesport, komt het regelmatig voor dat sommigen van hen daarna alsnog integreren in de reguliere sport. Ook voor mensen met een handicap moet sporten optimaal toegankelijk zijn, want niemand mag buitenspel staan."

Breed gevarieerd sportaanbod
Wat het aanbod in de aangepaste sport betreft zijn er diverse mogelijkheden. "We hebben sporters die aan handbike doen, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen, sprinten, verspringen, maar ook die gewoon aan conditietraining doen. Er zijn prachtige brede banen en grasvelden om buiten te oefenen van 1 april tot 1 oktober, daarna sporten we in de winterperiode op hetzelfde terrein in een binnen-accommodatie met twee zalen: een grote fitnesszaal en een naastgelegen ruime zaal. Op andere locaties in Huizen en omgeving zijn nog meer mogelijkheden voor aangepast sporten zoals bijvoorbeeld rolstoeltennis, korfbal, jeu de boules, skiën en roeien."