"Het mooie is dat je zelf het geld gaat brengen en de kinderen ontmoet", zegt Monique Soeteman. Foto: Bob Awick

Cycle4Girls: fietsen voor het goede doel in Vietnam

HUIZEN - Decoratiemateriaal, elektrische apparatuur, babykleding en heel veel glaswerk: het mocht afgelopen zaterdag allemaal weg voor het goede doel tijdens de garagesale van Monique Soeteman. Het geld is bestemd voor meisjes in ontwikkelingslanden. De sale leverde ongeveer 220 euro op, maar dat is nog niet genoeg. Daarom gaat ze ook een 300 kilometer lange fietstocht door Vietnam maken met Cycle4Girls om geld op te halen. "Ik had al een tijdje het gevoel: als het op mijn weg komt, dan moet ik het maar doen."

door Floris Hulleman

Monique Soeteman is 46 jaar en is er helemaal klaar voor. Samen met negen andere vrouwen fietst de Huizense in februari volgend jaar ruim 300 kilometer door een land waar ze nog nooit is geweest. "Ik hoorde op de radio over dit onderwerp. Het gesprek ging over fietsen voor het goede doel in Vietnam. En ik dacht meteen: dit is iets voor mij. Je moet hier je best voor doen en je kunt zien waar het geld heen gaat."

Angst
Een van de motivaties om deze tocht te maken is het feit dat Soeteman na lange tijd een van haar grootste angsten heeft overwonnen. "Vroeger ben ik altijd angstig geweest. Ik durfde niet naar buiten of op een terrasje te zitten. Door de kerk is daar verandering in gekomen. Ik heb daar namelijk met de dominee gesproken en mijn angst was over. Terwijl ik daar twintig jaar mee gelopen heb. Het voelt nu echt alsof ik vrij ben en kan doen wat ik wil."
Ook beseft ze steeds meer dat er een hele hoop mensen zijn in deze wereld die het niet zo goed hebben. "Ik ben gewoon heel gezegend met de dingen die ik heb. En er zijn zo veel mensen die dat niet hebben. Maar dat is vaak een ver-van-mijn-bedshow, dus ik vind het goed om mijn visie te verbreden."
Daarbij vindt ze dat ze op deze manier ook een extra bijdrage levert. "Het is heel makkelijk om geld te doneren. Maar wat ik mooi vind bij dit project is het feit dat je je fysiek moet inspannen. Je moet er moeite voor doen. En je gaat het geld zelf brengen en je ontmoet de kinderen", aldus Soeteman.

Opbrengst
Met de opbrengst zorgt het goede doel Plan Nederland ervoor dat kinderen in Vietnam toegang hebben tot onderwijs, gezonde voeding en veilig drinkwater. Daarbij is er speciale aandacht voor meisjes omdat zij achtergesteld zijn en worden gediscrimineerd. Plan Nederland zet zich samen met de deelneemsters in voor een veilige leefomgeving waarin deze meisjes kunnen opgroeien tot sterke vrouwen. Tijdens de route bezoeken de deelneemsters ook diverse projecten en ontmoeten zij de kinderen voor wie zij zich inzetten.

Impulsief
Op de vraag of ze van tevoren hier goed over heeft nagedacht, moet ze een beetje lachen. "Ik ben altijd heel impulsief. Maar ik vind dat als ik het doe, dat ik er ook voor moet gaan. Nu mensen geld doneren en dus op mij rekenen, helemaal."

'Ik laat het over me heen komen en dan pas ik me daar wel op aan'

Mountainbike
Over wat haar staat te wachten, denkt Soeteman niet zo na. "Ik laat het over me heen komen en dan pas ik me daar wel op aan. Ik ben vrij flexibel. Ik zie het wel. Ik wil er gewoon van genieten." Wel is ze nog druk op zoek naar een mountainbike. "Om te oefenen voor de fietstocht ben ik eigenlijk op zoek naar een mountainbike. Dus als er iemand is die mij er desnoods een half jaar eentje kan lenen, zou dat zeer welkom zijn."
Wie geld wil overmaken kan dit doen door te gaan naar https://www.bit.ly/mo4girls