Henk Hovinga kreeg de onderscheiding opgespeld in Arnhem door burgemeester Herman Kaiser.
Henk Hovinga kreeg de onderscheiding opgespeld in Arnhem door burgemeester Herman Kaiser.

Henk Hovinga Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

BLARICUM - Henk Hovinga uit Blaricum heeft zaterdag in Arnhem uit handen van de plaatselijke burgemeester Herman Kaiser het ereteken behorende bij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld gekregen. Hij kreeg deze onderscheiding met name voor zijn werk over de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra.

De inmiddels 83-jarige journalist liep tegen dit stuk van de geschiedenis aan tijdens zijn werk. "Ik werkte voor weekblad Televizier. Vroeger stonden daar naast de televisieprogramma's ook reportages in van over de hele wereld. Ik ben meerdere malen in Indonesiƫ geweest en liep daar op een gegeven moment een Nederlander tegen het lijf die daar was blijven hangen na de oorlog tegen Japan. Hij was een verpleger die voor veel mensen hun laatste wens heeft vervuld toen zij werkten aan de Pakan Baroe Spoorweg in Sumatra. Hij was er voor de zieken en de stervenden. Hij bood ze een laatste troostend woord of nog een ei, banaan of sigaretje. Voordat ik deze man ontmoette, had ik nog nooit van de Pakan Baroe Spoorweg gehoord en het drama dat zich daar had afgespeeld. Iedereen heeft wel van de Birma Spoorlijn gehoord door de film De River Kwai en dit verhaal was vergelijkbaar."
Hovinga schreef een verhaal over de man, kreeg heel veel reacties uit Nederland van mensen die hem gekend hadden en schreef er daarna vaker over. "Ik was helemaal niet van plan om er een boek over te schrijven, totdat een uitgever mij benaderde en daar om vroeg. Toen de eerste druk van het boek uit was, kwam ik in de uitzending van Willem Duys, je weet wel, met die vissenkom. Het boek was na twee, drie dagen uitverkocht en er volgde een tweede en derde druk. Ik kreeg ook steeds meer informatie van mensen dat ik telkens opnieuw verwerkte. De laatste versie, de vijfde druk, kwam uit in 2010. Daar zit ook de dvd in van de documentaire die ik maakte en die twee weken geleden nog eens werd uitgezonden op televisie."
Hovinga leverde uiteindelijk een standaardwerk af over deze vergeten bladzijde van de geschiedenis van Nederlands-Indiƫ, waar in de oorlogsjaren 1943-1945 zo'n 82.500 mensen overleden die werkten aan de Pakan Baroe Spoorweg. Deze spoorlijn werd op last van de Japanse bezetter aangelegd door meest Nederlandse krijgsgevangenen en Javaanse dwangarbeiders. Van de krijgsgevangenen overleden er ongeveer 2.500 en van de Javaanse dwangarbeiders rond de 80.000. Jaarlijks worden de slachtoffers herdacht door de Stichting SHBBS op Bronbeek in Arnhem. Dat was de plek om ook de onderscheiding aan Hoving uit te reiken, die het leed van de slachtoffers zichtbaar heeft gemaakt. Wie meer wil weten kan terecht op www.pakanbaroe.com.