goois natuurreservaat
goois natuurreservaat Foto: Bastiaan Miché

Verliest Gooi de slag om de natuur van Amsterdam?

HILVERSUM - Jaap Bond, voorzitter van het Goois Natuurreservaat (GNR), vindt dat je na ruim 80 jaar huwelijk wel wat meer mag verwachten dan 5 jaar alimentatie. Hij doelt hiermee op de uitspraak van het Hof, dat onlangs besloot dat Amsterdam uit het GNR mag treden. Hij vindt dit een onverantwoordelijk besluit van de rechtbank en samen met het bestuur van het GNR besluit hij 8 oktober of ze in cassatie gaan en deze uitspraak zullen aanvechten.

door Carin van den Berg

Het Goois Natuurreservaat werd in 1932 opgericht om de natuur van de Erfgooiers in het Gooi veilig te stellen en te voorkomen dat er woningen zouden worden gebouwd in het groene gebied dat de regio zo aantrekkelijk maakt. Vanaf het begin was het een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en de zes Gooise gemeenten Naarden, Huizen, Bussum, Blaricum, Laren en Hilversum. "En dat vind ik het knappe van het GNR", zegt Bond. "Ruim tachtig jaar lang hebben we er samen voor gezorgd dat de natuur zo lang bewaard is gebleven." De voorzitter maakt zich nu echter zorgen, omdat met deze uitspraak van de rechter het weleens heel makkelijk zou kunnen worden om uit dit soort samenwerkingsverbanden te stappen. "Wat is nu vijf jaar betalen als je samen al zo'n lange geschiedenis achter de rug hebt?"

Bezuinigen
De gemeente Amsterdam wil uittreden om de simpele reden dat de gemeente moet bezuinigen. "Ze betalen jaarlijks 200.000 euro", vertelt Bond. "Als dat bedrag er straks dus niet meer is, moet het GNR fors gaan bezuinigen of de andere moeten meer gaan betalen. En dat zie ik in deze tijd van bezuinigingen niet snel gebeuren." Is er straks weer gevaar dat stukken van de Gooise natuur bebouwd worden nu er misschien geld nodig is om het in stand te houden? "Ik denk niet dat we deze natuur zullen verkwanselen aan woningbouw. Het natuurgebied ligt er nog steeds en voor mijn part voor eeuwig", antwoordt Bond.

Slagbomen
Maar als Amsterdam inderdaad het GNR zal verlaten, wat gebeurt er dan? Komen er dan ook slagbomen in onze natuur en moeten bezoekers pakeergeld betalen, zoals onlangs werd geopperd door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten? "Dat is een idee dat wij nog niet hebben overwogen. Ik denk eerder dat er minder toezicht zou komen of minder onderhoud wordt gepleegd. Het zal de kwaliteit van de natuur in ieder geval niet ten goede komen. Maar je kunt ook aan andere dingen denken. Zo zou het GNR samen kunnen gaan werken met het PWN of met een ander bedrijf voor bijvoorbeeld de backoffice. Dan deel je die kosten."
Voorlopig is het nog niet zover dat Amsterdam het Gooise natuurschoon vaarwel mag zeggen. Het GNR beraadt zich op de mogelijkheden om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. "We zijn nu aan het bekijken welke reden we moeten aanvoeren voor het beroep, zodat ons verzoek wel behandeld wordt door de rechters. Dat wordt nu juridisch uitgezocht. Ik vind het in ieder geval onbegrijpelijk dat de rechter deze uitspraak heeft gedaan. In een eerdere rechtszaak hierover heeft de rechter namelijk beslist dat Amsterdam niet mocht uittreden. Deze uitspraak is 180 graden anders en er zijn geen andere feiten ingebracht." Het GNR heeft met Amsterdam al overlegd over bijvoorbeeld een lager bedrag. Bijvoorbeeld naar rato van het aantal bezoekers, volgens Bond 10%, maar Amsterdam blijft volharden. Het wil de Gooise natuur definitief de rug toe keren.