Lekker rondsnuffelen kan op de Bottermarkt.
Lekker rondsnuffelen kan op de Bottermarkt.

Haven Festival Huizen in Oude Haven en Nautisch Kwartier

HUIZEN - Het Haven Festival Huizen speelt zich zaterdag 20 september vanaf 10.00 uur af in de Oude Haven en het Nautisch Kwartier. Het HuizerNieuws geeft hier een impressie van wat er allemaal te beleven is.

Bezoekers kunnen genieten van een gezellige havenbraderie, een bottermarkt, het Oldtimer Festival, een wedstrijd palingroken, bottertrips, een vlottenrace, presentaties van klederdrachten, straattheater en een horecaplein voor lekkere hapjes en drankjes. Er zijn meerdere podia met muzikale acts, een demonstratie van flyboards en hoverboards en originele kinderspelen. Op het horecaplein is van 17.00 tot 21.00 uur livemuziek en daarna is er een openluchtfilmvoorstelling voor volwassenen, mogelijk gemaakt door JT Bioscopen. Wie wil zitten, moet zijn eigen stoel meenemen.

Muziek, theater en film
Op diverse podia rond de haven en op het water brengen de beste shantykoren van Nederland hun zeemansliederen ten gehore. Ook zal het swingende dixieland looporkest A la Carte rondlopen. De Dirty Road Musicband speelt puur Amerikaans repertoire. Daarnaast zijn er optredens van straattheater De Vliegende Hollander en muziektheater De Groeten. Op het horecaplein zal onder andere zanger/pianist en entertainer Jan Rooymans met zijn band optreden.

Kinderen
Ook voor kinderen is er van alles te doen. Een van de meest originele belevenissen is wel 'Fiets je schilderij' van de Reizende Fabriek. Je fietst je eigen kunstwerk. Sneller of langzamer trappen, elke keer wordt het resultaat anders.

Klederdrachtgroepen
Tijdens dit Haven Festival Huizen komt traditiegetrouw een aantal klederdrachtgroepen zich presenteren aan het publiek. Alle groepen geven die dag twee maal een presentatie, waarin ze van alles vertellen en tonen over hun eigen specifieke streekdracht. Tussen hun optredens door lopen deze mensen rond op de bottermarkt en zijn bereid om vragen te beantwoorden.

Oldtimer Festival
Het Oldtimer Festival Huizen speelt zich af tegen de achtergrond van het Nautisch Kwartier. Het programma begint om 10.00 uur. In totaal 260 oldtimers - 180 auto's, 15 vrachtauto's, 15 tractoren en 50 motoren en bromfietsen - zijn die dag te bewonderen. Ook wordt er een toertocht, de Spietentocht, door het Gooi gemaakt. In verband met het grote aantal deelnemers begint deze al om 9.30 uur. Om 12.00 uur vertrekken de laatste deelnemers.

Shantykoren, klederdrachten, oldtimers en botters

Varen op een botter
Tijdens het Haven Festival Huizen kunnen liefhebbers een bottertocht op het Gooimeer maken. De schipper zal uitleg geven over de botter en het gebruik van deze schepen in het verleden. De afvaarten zijn de hele dag door en vertrekken bij de Kalkovens. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de stand naast de Botterwerf.

Vlottenrace
Het Nautischfonds Kankerpatiënten Nederland organiseert een spectaculaire vlottenrace. De NKN-VlottenRace is een ludiek en sportief watersportevenement dat plezier en teambuilding koppelt aan het goede doel. Naast het snelste wordt ook het origineelste vlot beloond. Van 13.00 tot 16.00 uur kan men genieten van het vlottenracespektakel. Vanaf 11.30 uur lopen de deelnemers met het vlot, begeleid door een muzikant, over de braderie naar de steiger bij Hotel Fletcher. Tussen 12.00 en 13.00 uur liggen daar circa acht vlotten klaar voor de wedstrijd. Om 16.30 uur is de prijsuitreiking in Het Kleine Café aan De Haven. Voor het publiek heeft het Nautischfonds ook iets in petto. De meest opvallende, ludieke, grappige, en dus de meest in het oog vallende foto van de NKN-VlottenRace wordt gewaardeerd met een Bed & Breakfast op de Tjalk 'Wakend Oog', geankerd in het Gooimeer. Informatie over het inzenden van de foto staat op de website www.nautischfonds.nl/huizen/foto-wedstrijd-nkn-vlottenrace.

Palingrookwedstrijd
De Eerste Palingrookwedstrijd Huizer Havendagen start om 10.00 uur. De deelnemers nemen hun eigen kweek of wilde paling mee en roken die op eigen wijze. Om 14.00 uur worden door alle rokers - anoniem- drie palingen ingeleverd bij een deskundige jury. De jury proeft en beoordeelt wie de lekkerste paling heeft gerookt. De winnaar gaat met de wisseltroffee van de Eerste Palingrookwedstrijd Huizer Havendagen naar huis. De rokers mogen tussen de wedstrijd door hun versgerookte paling verkopen, dus kunnen bezoekers alvast zelf een oordeel vellen.

Het NKN houdt naast een vlottenrace ook een vaardag voor kankerpatiënten.
Het Oldtimer Festival is ook onderdeel van het Haven Festival Huizen.