Radicalisering door taalles?

HUIZEN - Alle verdachten die vrijdag 29 augustus zijn opgepakt, vanwege het vermoeden dat ze op het punt stonden uit te reizen naar Syrië om zich te vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat (IS), zijn weer vrijgelaten. De rust is echter nog niet weergekeerd, want het NRC Handelsblad ontdekte dat Jermaine W. de voorzitter is van een stichting in Huizen die onder meer Arabische taal en cultuur onderwijst aan kinderen en jongeren.

Jermaine W. zou volgens bronnen van de NOS de man zijn die onlangs met zijn gezin uit Amersfoort naar Syrië is vertrokken om zich daar te vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat. Hij is de broer van Jason W., die een jarenlange celstraf uitzat voor zijn betrokkenheid met de Hofstadgroep, een terreurbeweging van radicale moslims.

Informatie verzamelen
De gemeente heeft inmiddels ook kennisgenomen van de informatie en gaat het hoe en wat van de stichting samen met de politie en andere betrokken instanties onderzoeken. "We werken hierbij samen met andere gemeenten in het Gooi, zoals Hilversum en Amersfoort. Op dit moment is het niet zo dat er een concrete aanpak klaar ligt. De focus ligt nu op informatie verzamelen en op basis daarvan de aanpak bepalen. Dat doen we dan in samenwerking met de genoemde andere gemeenten", laat de gemeente desgevraagd weten. Op de vraag of de gemeente het bevoegd gezag is om eventueel actie te ondernemen tegen de stichting, heeft de gemeente ook nog geen kant-en-klaar antwoord. Hier wordt ook verder onderzoek naar gedaan.

Voldoende grond
Nu ook de vierde verdachte uit Huizen vrijgelaten is omdat er niet voldoende aanwijzingen zijn om hem nog langer vast te houden, rijst de vraag of er niet te snel gehandeld is.
Volgens Dick Schoof van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was er in zijn visie voldoende informatie dat ze wilden uitreizen. Probleem is dat een deel van de informatie geheim is en Schoof die niet kan delen.
"Als ouders met hun gezin besluiten om af te reizen naar het kalifaat van de Islamitische Staat, dan kiezen ze bewust voor terrorisme", stelde Schoof vorige week donderdag in een gesprek met het ANP. "Het is namelijk geen erkende staat, maar een door de Verenigde Naties en EU bestempelde terroristische organisatie.''