De Vlottenrace is simpel: wie het eerst bij de bel is, wint! Het evenement helpt om het Nautischfonds op de kaart te zetten.
De Vlottenrace is simpel: wie het eerst bij de bel is, wint! Het evenement helpt om het Nautischfonds op de kaart te zetten. Foto: Nautischfonds

Robert Rust: 'Wij varen met mensen die leven met kanker'

HUIZEN - Volwassen mannen met vlotten van lege vaten en pallets liepen tijdens het Haven Festival in Huizen tussen de oldtimers door. Ze waren op weg naar de start van de Vlottenrace. Dit was een onderdeel van de ZomerVaardag van het Nautischfonds, die op deze manier aandacht trok voor hun werk, het varen met mensen die leven met kanker.

door Marie Tromp

Oprichters van het fonds zijn Lieke Idsinga en Robert Rust. Robert vertelt over de doelstelling: "Ik ben zelf een zeiler en kijk uit op het Gooimeer. Als we op het water zijn, laten we echt onze sores op de kade achter. Uitwaaien in de wind, de wolken zien, heerlijk. Zelfs na een kort zeiltochtje voelen we ons helemaal opgeladen. We kunnen er weer tegen. Dat gevoel en die ervaring gunnen we anderen ook. We bedachten dat het goed zou zijn voor mensen die leven met kanker om er even uit te zijn en met iedereen die hun lief is het water op te gaan. Dat ideetje is inmiddels uitgewerkt tot het Nautischfonds. In negentien verschillende Nederlandse havens hebben we haventeams en schippers die met hun eigen schip een dagje willen varen. Het zijn zowel motor- als zeilboten. Winkeliers leveren picknickmanden, of 'kostmanden' zoals ze in Huizen heten, zodat het echt een zorgeloze dag wordt."

Haventeams en schippers
"We hebben ervoor gekozen eerst het fonds goed op te zetten om daarna onszelf meer bekend te maken. We werken met haventeams; die bestaan uit de schippers, gastvrouwen en de lokale middenstand die ons sponsoren met een kostmand voor aan boord. Onze gasten kunnen apart een boottocht maken of aanmonsteren bij een ZomerVaardag zoals bij het Haven Festival in Huizen."
Robert is zichtbaar tevreden over deze dag: "Vijftien schippers lagen met hun schip aan de steiger klaar voor de gasten. Het kleinste schip was een motorjacht van 9 meter, het grootste een tjalk. Deze is ook toegankelijk voor rollators. We voeren met meer dan honderd gasten, zowel patiënten als hun begeleiders, door de haven en op het Gooimeer. Na afloop was iedereen blij: ze hadden een heerlijke dag gehad." Hij vertelt verder: "Het watersportseizoen zit er bijna op. In de winter zitten we niet stil. We zoeken nog een zorgcoördinator die ons werk goed bekend kan maken onder de doelgroep. Er zijn bijvoorbeeld flyers om te verspreiden bij ziekenhuizen of klinieken. Verder ontdekten we dat het aanmelden via de site niet gebruiksvriendelijk is en we zoeken nog iemand die dit kan verbeteren."

Vlottenrace
De Vlottenrace heeft een andere achtergrond. Het viel Robert Rust op dat de gemeentesteiger bij het Fletcher Hotel niet gebruikt werd bij een eerdere havendag. Jammer. Waarom organiseren we niet een vlottenrace met zelfgebouwde vlotten vanaf deze steiger, bedacht hij. Het sluit mooi aan op het Haven Festival-thema. Robert gebruikte het als fondsenwerving én om aandacht te vestigen voor het Nautischfonds. Hij trekt een mooie vergelijking: "Als je ziet hoe ze in Brabant gezamenlijk bouwen aan carnavals- of corsowagens, dan moet het toch mogelijk zijn om in Huizen met zijn vele bedrijven vlotten te bouwen? Het water bij de steiger is een ideale locatie. Deze eerste versie was er een van 'de kat uit de boom kijken' en uiteindelijk deden er vijf vlotten mee. Het was een mooi spektakel, er werd hard gestreden. De vlotten moesten een stuk varen, een boei ronden en terug naar de bel. De prijzen waren beschikbaar gesteld door de horecabedrijven van het Nautisch Kwartier. Ik heb nu al toezeggingen voor vlottenbouwers voor volgend jaar, want zeg nou zelf, een vlot bouwen staat toch bij elke man op de nog-te-doenlijst?"