Sfeervol Grieks dineren aan het Gooimeer kan bij Anemos in Huizen.
Sfeervol Grieks dineren aan het Gooimeer kan bij Anemos in Huizen. Foto: Bob Awick

Sfeervol authentiek Grieks eten bij modern Anemos

HUIZEN - Grieks Restaurant Anemos aan de Zomerkade 164 in Huizen laat zich volgens eigenaar Fotis Apotas het best omschrijven als 'sfeervol met een moderne Griekse inrichting'. Al gauw waan je je er ook in Griekenland met de zachte Griekse muziek op de achtergrond en de authentieke Griekse smaken van de gerechten.

"We, mijn vrouw Koela en ik, hebben het restaurant nu 3,5 jaar geleden overgenomen. Toen hebben we alles verbouwd en het helemaal opnieuw ingericht. Het is een prachtige locatie hier in Huizen aan het strand. 's Zomers kun je lekker zitten op het terras en 's winters kun je binnen gezellig genieten van het uitzicht over het water." Het restaurant heeft twee gedeelten zodat er ruimte genoeg is voor de gasten. Groepen kunnen er ook terecht en kunnen dan eventueel min of meer gescheiden van de overige gasten dineren.

Jarenlange ervaring
Fotis en zijn vrouw hebben inmiddels drie Griekse restaurants. "We zijn 25 jaar geleden gestart in Utrecht met Corfu. Vervolgens hebben we Anemos in Huizen geopend en sinds 2,5 jaar hebben we ook restaurant Niki in Weesp. We kunnen bouwen op jarenlange ervaring." Fotis staat zelf al dertig jaar in de keuken. "Ik begin vaak al om 10.00 uur om alle voorbereidingen te treffen en ik geniet er nog elke dag van. Het is mijn leven." Elke dag gaat hij langs de groothandel om te kijken of er mooie producten zijn die hij mee kan nemen. "Laatst zag ik een prachtige dorade. Daar heb ik 's avonds een aantal gasten erg blij mee kunnen maken in het restaurant."

Menu
Op het menu van het restaurant staan authenthieke gerechten die iedereen die op vakantie is geweest in Griekenland wel kent. "Maar als mensen iets willen dat niet op de kaart staat en ze melden me dat van tevoren, dan kan ik dat ook voor ze klaarmaken." Ook serveert Fotis elke dag gerechten buiten de kaart, zoals afgelopen zaterdag bijvoorbeeld bladerdeeg met onder andere pompoen en fetakaas, met een ietwat verrassende zoetige smaak. Wil je je laten verrassen door de kok, dan kan dat ook. De kok maakt graag een selectie van gerechten voor zijn gasten klaar.

Griekse tapas
Inmiddels begint het restaurant ook bekend te raken om zijn Griekse tapas. "Je kunt bij ons onbeperkt lekkere Griekse hapjes bestellen voor 15,50 euro per persoon." Net als bij de gerechten van de menukaart kun je dan ook van het saladebuffet genieten.
"Veel gasten hebben ons restaurant al gevonden en keren er regelmatig terug. We liggen echter niet direct in de loop, zeker in de winter niet, zoals bijvoorbeeld een restaurant in het centrum van Huizen. Ik denk dat veel mensen ons misschien nog niet kennen en ik nodig die mensen van harte uit om eens een keertje langs te komen en van ons eten te komen genieten."